2021.03.21. 08:00:24 8826 265

5 fontos tudnivaló, mielőtt összehasonlítjuk a Covid-19 elleni védőoltásokat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tájékoztatások ellentmondásosak, a hatékonyságról szóló vizsgálati adatok hiányosak. Mit tudunk tenni azon kívül, hogy a valós hatások kiderülésére várunk? Tájékozódjunk részletekbe menően az oltásokról általában!

Különböző vakcinák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Különböző vakcinák

Az oltások olyan létfontosságú megelőzési eszközök, amelyek régóta segítenek az emberiséget megmenteni a járványoktól. A koronavírus-járványig a többség el is fogadta ezek szükségességét, most mégis aggodalmasan gondolunk rájuk. Hogy kicsit jobban megértsük a helyzetet, nézzük meg, mit lehet tudni általánosságban a védőoltások mechanizmusáról.

1. Az oltások és az általuk megakadályozott betegségek különböznek egymástól

A vírusok idővel (és területenként is) változhatnak, emiatt a szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a történéseket. Ez a felügyelet teszi lehetővé, hogy az oltások hatásának maximalizálása érdekében lépéseket tudjanak tenni. Ugyanakkor, éppen ez okozza azt, hogy gyakran változó híreket, tanácsokat kapunk, hiszen egyre-másra érkeznek új ismeretek a felhasználás legjobb módjáról.

2. Az oltások nem garantálnak teljes védelmet

Az egyénenként eltérő immunválaszt és az ebből fakadó eltérő fogékonyságot tényként kezelhetjük. Általában járványok során a súlyos esetek minimalizálását tűzik ki célul, azonban az oltóanyagok hatékonysági becslésénél a viszonylag enyhe, de gyakoribb megbetegedések megelőzését mérik. Eszerint rendszerint egy 80% hatékonyságot ígérő készítmény is elegendő lehet a tüneti megbetegedés ellen.

3. A különböző vizsgálatok nem hasonlíthatók össze

Már a különféle meghatározások is lehetetlenné teszik az ilyesfajta vizsgálódást, és még nem is beszéltünk a mintacsoportok különbözőségeiről! Akkor lehetne pontos ítéletet mondani, ha két oltást párhuzamosan vizsgálnának egy kutatáson belül, de ez csak nagyon ritkán történhet meg. A különböző fázisban álló oltóanyagok összehasonlítása pedig teljesen félrevezető lehet.

4. Nem hasonlíthatók össze a random vizsgálatok a valós eredményekkel sem

Az önként jelentkező kontrollcsoport életkorbeli és egészségügyi mutatói általában jelentősen különböznek azokétól, akik a betegségben a legveszélyeztetettebbek lehetnek. Az oltásokat első körben megkapó réteg ugyanis életkorból és egészségügyi állapotából kifolyólag gyengébb immunválaszt adhat. Tehát az előre jelzett hatékonysági számok a valóságban valamennyivel alacsonyabbak lesznek, de ez úgymond egy várható eltérés.

5. A legtöbb védőoltás „nyájimmunitást” generálva csökkenti a fertőzés lehetőségét

A tömeges oltási programok elsődleges célja az úgynevezett nyájimmunitás kialakítása. Az oltott, vagy enyhe lefolyású betegségen áteső emberek gátat szabhatnak a fertőzés terjedésének. Azonban a védettség bizonyos idő után elmúlik, és vannak olyanok is, akik habár nem kapják meg az oltást, mégsem fertőződnek meg.

Így a korlátozottan elérhető vakcinák esetében első körben azokat célozzák meg a védettség megszerzésével, akik a legvalószínűbben elkaphatják a vírust, és akiknél súlyosabb lefolyású lehet a betegség. Ezáltal csökkenteni lehet a kórházakra gyakorolt nyomást. Kulcsfontosságú, hogy milyen gyorsan és milyen nagyságrendben szerezhető be a védőoltás a magas kockázatúnak számító csoport számára, illetve az is döntő szerepet játszhat, hogy az oltóanyag milyen hosszú időre biztosít védelmet.

Forrás: theguardian.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.