2017.04.03. 11:08:00 13704 327

5 finomság ehető virágokból
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Elérkezett a tavasz, amikor a természet ismét felékszerezi magát szemünk gyönyörködtetésére. A természet ékszerei, azaz a színpompás virágok azonban nemcsak szemünket lakatják jól. A hasunkat is megtölthetjük velük!

Házi levendula szörp - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi levendula szörp

Egy korábbi cikkünkben - Ennivaló szirmok az édestől a csípősig - olvashattátok, melyik növények virágai fogyaszthatóak biztonsággal, most viszont néhány ötletet szeretnénk adni a felhasználásukhoz.

Rózsaszirom méz

A legbiztonságosabb organikus, növényvédő szerektől mentes rózsaszirmokból készíteni ezt a fenséges és egzotikus finomságot. A 6 fej rózsáról leszedett, majd megmosott szirmokat ki kell szárítanunk, és 1 literes befőttes üvegbe helyeznünk. 60-70 dkg tetszőleges fajta mézet öntünk rá. Két hétig állni hagyjuk egy fénytől védett helyen, de kb. 5 naponta keverjük át a keveréket, mivel a szirmok a méz tetejére úszhatnak. Ha letelt az idő, leszűrjük a mézet a szirmokról. Az arányokon természetesen változtathatsz attól függően, hogy mennyire szeretnéd intenzívnek az ízesített mézet, mindenesetre natúr joghurtba csurgatva kiváló.

Virágzó salátakeverék

Különböző szirmokból olyan színes adalékot készíthetsz salátáidhoz, amelyek még ízesítenek is! Ibolyák előnyben, de tökéletes hozzá az árvácska, a szegfű vagy akár a körömvirág és a sarkantyúvirág is. Minél színesebb, annál ízesebb!

Házi jégkrém

Hogy hangzik a narancsvirágos citromfagyi? Az egyszer biztos, hogy egészségesebb, mint a bolti jégkrémek.

Az elkészítéshez fél liter vizet, 1 tk. frissen facsart citromlevet, 30 ml narancsvirágvizet és ízlés szerinti mennyiségű cukrot forralj össze, míg a cukor fel nem olvad, majd hagyd a szirupot kihűlni. A cukrot helyettesítheted steviával vagy mézzel is. Ha kihűlt, óvatosan keverj hozzá egy jó marék ehető virágot. Rakd a szirupot formákba, és fagyaszd 1 órán keresztül. Ezután szúrjuk bele a jégkrém pálcikákat, majd hűtsük további 2-3 órát szilárdulásig a nyalánkságot.

Sózott cseresznyevirág

Először bizarrnak tűnhet ez az igazi különlegesség. A frissen szedett virágokat áztasd egy éjszakán át. Másnap reggel pedig hagyd megszáradni őket. Jól sózd meg a szirmokat, és tedd üvegből vagy kerámiából készült edénybe legalább 3 napra úgy, hogy raksz a virágok tetejére valamit, ami leszorítja őket. A 3 nap lejárta után önts a virágokra Ume ecetet (vagy szójaszósz és frissen facsart citromlé keverékét). Újabb három nap után csepegtesd le, és szárítsd ki a cseresznyevirágokat. Felhasználásig tárold fagyasztóban, és mindenképp öblítsd le, mielőtt az ételre szórod! Leginkább halakhoz illik.

Levendulás szóda

5-6 szál levendulát csípj le pár cm-es szárral együtt. Egy csésze vízből és 1-1,5 csésze mézből tűzhelyen készíts egyszerű szirupot. Tedd 10-20 percre a szirupba a levendulákat, attól függően, milyen intenzívre szeretnéd. Ezután csak önts egy keveset a poharadba, tegyél bele jégkockát, citromlevet és öntsd fel szódavízzel.

Forrás: gardenista.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...