2014.07.15. 14:36:16 20433 47

5+1 lépés visszér ellen! Gondoltad volna, hogy a gyertyaállás is segít?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A visszér nemcsak esztétikai probléma, hanem nagyon komoly szövődményei is lehetnek, mint például a mélyvénás trombózis. Ma már gyakorlatilag a 20-as, 30-as korosztályt is érintheti a betegség. Ha te is észrevetted a kezdeti jeleket: pókhálóerek, nehéz láb, seprűvénák, lábdagadás, görcs stb., akkor mindenképpen olvass tovább, mert egy megelőző programmal Te is elejét veheted a helyzet súlyosbodásának.

Visszér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Visszér

1. Változtass étrendeden!

Figyelned kell az optimális tápanyag bevitelre, hogy a vénáid jó állapotát megőrizd. Mire van szükséged? Egyrészt C- és E-vitaminra, amit főként a táplálkozással próbálj meg bevinni a szervezetedbe. Másrészt vannak olyan táplálékok, amelyek ideális visszér elleni ételeknek bizonyultak. Ilyen a fekete áfonya és a többi bogyós gyümölcs, a cseresznye és a paradicsom. Fogyassz ezekből naponta és kerüld a zsíros ételeket!

2. Kerüld el a túlsúlyt!

Ha a táplálkozásodon már sikerült változtatnod, akkor valószínűleg ez a pont sem fog akadályt jelenteni. Fontos, hogy le adj pár kilót, ha túlsúlyos vagy, hiszen ha nehezen mozogsz, akkor keveset fogsz sportolni, így az izmaid nem járulnak hozzá a megfelelő a vérpumpáláshoz. A helyes étrenddel és a mozgással kordában tarthatod a plusz kilókat, a vérkeringésedet, és megőrizheted az erek egészséges állapotát.

3. Használd a természet erejét: a vadgesztenyétől a szúrós csodabogyóig!

Közismert, hogy a vadgesztenye hatásos lehet visszér ellen. A népi gyógyászatban érvédő tulajdonságai miatt alkalmazzák előszeretettel: gátolja a vizesedést, erősíti az érfalat és segít a rugalmasság növelésében is, valamint a gyulladást is csökkentheti. Nemcsak krémként, hanem étrend-kiegészítőként is lehet kapni. Hasonló jó hatása van a fekete áfonya kivonatnak, a szúrós csodabogyónak és az ázsiai gázlónak.

4. Tornázz naponta!

Az egyik legjobb mozgásforma a kerékpározás, ezenkívül esténként a következő gyakorlatot is érdemes elvégezni. Gyertyaállásba helyezkedsz és elkezdesz először integetni, majd körözni a lábfejeiddel. Ezzel a pangó erekbe is juttathatsz vért, serkented a vérkeringést és kicsit tehermentesíted a lábad.

Egyébként bármilyen mozgásforma jó lehet, ami megdolgoztatja a lábakat, legyen az lépcsőzés, gerincjóga vagy éppen futás. A lényeg, hogy rendszeresen és szívesen űzzük, ne csak akkor, ha túlsúly problémákkal küzdünk. Azoknak, akik ülő- vagy állómunkát végeznek, kiemelten fontos ez.

5. Kerüld a magas sarkút!

A tűsarok nem a visszérrel küzdő nők legjobb barátja, ugyanakkor a teljesen lapos cipő sem megfelelő. A legjobb, ha olyan cipőt választasz, aminek egy kicsit van megemelve a sarka, és nem ütődik benne a lábad, hanem segít csökkenteni az ütközést.

A láb felpolcolása is segíthetA láb felpolcolása is segíthet

Éjszakára segíthet a láb felpolcolása, ennek hatására a vér a szív felé áramlik és eljuthat a pangó erekbe is.

+1. Vízterápia: szigorúan hideg vízzel!

Kétféleképpen is lehet alkalmazni a vízterápiát. Az egyik módszer a váltózuhany: először meleg, majd hideg vízzel zuhanyoztatjuk a lábat. A hideg víz fokozatosan lehet egyre hidegebb, amennyire csak bírjuk, és a végén mindenképpen hideggel fejezzük be.

A másik módszer a lábfürdő. Ekkor hideg vízzel engedjük meg a kádat és legalább 1-2 percig benne tartjuk a lábunkat. Utána szépen, fokozatosan melegítsük egy kicsit fel mozgással.

Az esti kezelésekkel megelőzhetjük az éjszakai panaszokat.

A szauna nem ajánlott visszérbetegeknek és a termál vizek is csak 35 fokig.

Forrás: webmd.com, webbeteg.hu, vital.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...