2015.01.06. 11:06:38 13876 101

5+1 higiéniai baki, amit te is elkövetsz a fürdőben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rendszeresen takarítod a fürdőt és a mellékhelyiséget is. Használsz fertőtlenítő szereket, ecetet és így tovább, mégis egészen biztosak vagyunk abban, hogy akármilyen alapos is vagy, ezekből a hibákból te is elkövetsz párat. A jó pap is holtig tanul, olvass tovább, hátha tudunk Neked is újdonságot mondani!

Fürdőszoba - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fürdőszoba

Nem hajtod le a WC tetejét öblítéskor

Egy kutatás szerint az emberek 60%-a nem foglalkozik azzal, hogy milyen pozícióban van a WC fedele, amikor megnyomják az öblítő gombot vagy meghúzzák a kart. Magyarul a WC tető fent marad. Miért probléma ez? Gondolj csak bele, mennyi baktérium kerül a levegőbe, ahogy fröcsög a víz. Már 1975-ben vizsgálta ezt a problémát a híres baktérium kutató, Dr. Charles Gerba. Azóta számtalanszor megerősítették már, hogy a WC-ből az öblítéssel a bacik kikerülhetnek a vízrészecskéken, és elég sokáig a levegőben maradnak ahhoz, hogy letelepedjenek a mellékhelyiségben. Nem véletlenül van tehát a wécéknek fedele. Használd és add tovább az infót a család többi tagjának is!

Rossz helyen tartod a fogkeféd és túl sokáig használod

Ha a WC-vel egy légtérben van a fürdőszoba, akkor semmiképpen ne tartsd a fogkefédet a toalett felett és közelében a már említett okok miatt. Még akkor sem, ha a mai naptól kezdve mindig lehajtod azt a bizonyos fedelet. Mielőtt használod a fogkefét, mindig öblítsd le forró vízzel és tedd meg ezt a használat után is, a biztonság kedvéért. Ne tedd szekrénybe vagy tokba a fogkeféd, mert úgy nem fog tudni megszáradni, és tökéletes táptalaja lesz a baktériumoknak és gombáknak is. Gondolom nem szeretnél penészes fogkefét használni?

A fogkefédet mindenképpen a fejével felfelé tárod úgy, hogy ne tudjon hozzáérni semmihez, másik fogkeféhez sem! Hasznos reggel és este másik fogkefét használni, úgy rendesen ki tud száradni, és a baktériumok távol maradnak. Legalább 3 havonta cserélni kell a fogkefét.

A sminkfelszerelésed és ecseteidet a fürdőben tárolod

A fürdőszoba tele van bacikkal és nagyon párás, ami nem tesz jót a különböző púdereknek, festékeknek és ecseteknek. A szépség ápoláshoz szükséges felszerelést tartsd külön dobozokban, és ha lehet, akkor ne a fürdőszobában. Az arcodon alkalmazod ezeket a készítményeket, valószínűleg nem akarsz sem árpát a szemedre, sem valamilyen bőrbetegséget.

A fürdőszivacsokkal is vigyázz! Ne használd őket 3-4 hétnél tovább, mivel a baktériumok szeretnek megtelepedni bennük.

Soha nem takarítod le a zuhanyfüggönyt

Ha zárt zuhanykabinod van, azt bizonyára megszabadítod a vízkőtől és így a baktériumoktól is. De mi a helyzet a zuhanyfüggönnyel? Törölgeted? Kimosod? Vagy inkább gyakran cseréled? Nos, a legtöbb zuhanyfüggönyt be lehet tenni a mosógépbe, így nem kell szivaccsal törölgetned. De semmiképpen ne várd meg a penészes állapotot, mert ha úgy mosod ki, csak szétszórod a spórákat.

Hogy tovább tartson a mosások között, gondoskodj arról, hogy meg tudjon száradni a függöny. Szellőztesd a fürdőszobát és húzd szét a zuhanyfüggönyt.

A telefon veled megy a toalettre

Persze remek ötlet a reggeli wc közben letudni a hírek olvasását, de belegondoltál már abba, hogy baktériumok, sőt akár fekália is kerülhet rá? Egy 2011-es tanulmány a vizsgált telefonok 16%-án talált kórokozókat. Már még jobban elterjedtek az okostelefonok és még inkább ragaszkodunk hozzájuk. Gondolhatod, hogy mi lehet az arány...

A kezed hiába mosod meg utána, a telefonodon minden ott marad, majd az arcodhoz veszed, mert hívnak. Jaj! Ugye nem kell folytatni.

+1. A törölközőt egy akasztón szárítod

A törölköző szárítására nem alkalmas a kampó, mivel azon nem tud teljes mértékben megszáradni. A nyirkosság a redők között ottmarad, és ahogy már sejtheted, könnyebben letelepednek a baktériumok és a gombák, amit kellemetlen szag is kísérhet. Sima akasztók helyett szárítsd a törölközőt a radiátoron, a ruhaszárítón vagy egy rendes törölközőszárítón.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában