2014.11.15. 09:09:31 4082 25

4 módszer, amivel azonnal véget vethetsz a veszekedésnek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Természetesen nem azt mondjuk, hogy egyáltalán ne veszekedj és söpörd a szőnyeg alá a problémákat! Nem! Ez az, ami egyáltalán nem segít. Viszont az sem jó, ha túlságosan eldurvulnak a dolgok és egy egészséges kis veszekedés - vagy nevezzük inkább vitának -, valódi cicaharcba csap át. Nehéz megmondani, hogy melyik az a pont, amikor a józan ész már nem segít, azt érezni kell, és akkor kell bevetni az alábbi mondatokat!

Veszekedő gepárdok | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Veszekedő gepárdok | Fotó: 123rf.com

A konfliktuskezelés nem is olyan bonyolult, csak meg kell találni a helyes szavakat, mondatokat, és jól kell időzíteni!

1. Sajnálom!

Nem, nem a „Bocsáss meg!” és nem is a „Ne haragudj!” vagy a „Most haragszol?” a kulcsszó. Hanem a sajnálom! Hogy miért? Amíg a fent említett három mondat arra utal, hogy a másik féltől vársz el valamit, (hogy Ő megbocsásson meg Neked) addig a „Sajnálom...” kezdetű mondatok ránk vonatkoznak. Arra, amit mi érzünk és gondolunk: hogy valóban sajnáljuk a kialakult helyzetet. Kivéve, ha úgy folytatod a mondatot, sajnálom, hogy megismertelek... :) Bár, ezzel is véget vethetsz valaminek: a kapcsolatnak.

2. Mit tehetnék, hogy helyre hozzam?

Lehet, hogy ő maga sem tudja a választ, de legalább látni fogja, hogy Te a helyzet megoldására törekszel, és nyitott vagy a konfliktus kezelésére. Segíthet a valódi kommunikáció elindításában, de csak akkor, hogyha őszintén kérdezed. Mi van, ha nem tetszik a válasz? A cél az volt, hogy normális hangnemben kezdjetek el beszélgetni, és lehiggadjatok. Tegyük fel, hogy ez megtörtént, innentől kezdve már csak meg kell őrizni ezt a hangulatot és tovább folytatni a kommunikációt. Ha még sem csillapodott a helyzet, akkor használd az első pontban írtakat. A tárgyalási képességeiden múlik, hogyan alakul a helyzet.

3. Szeretlek!

Meglepő lehet egy vita közepén ezt a szót kimondani, de hallani is! Pontosan ebben van az ereje, hiszen ha emlékezteted a párod arról, hogy mennyire odáig vagy érte, valószínűleg egy kicsit megnyugszanak a kedélyek. Ha viszont tovább hergelted volna..., érdemes elgondolkodni, hogy mi lehet a veszekedés valódi háttere, szóval mindenképpen kiugrasztja a nyulat a bokorból.

4. Nem akarlak bántani, csak meg szeretném oldani ezt a dolgot kettőnk között!

A veszekedés hevében olyasmiket is mondhatunk, aminek semmi köze az adott szituációhoz, csak meg akarjuk bántani a másikat. Ennek semmi értelme! Főként, ha olyan dolgokat hozunk fel, amelyek esetleg évekkel azelőtt történtek. Ha szeretnéd folytatni a veszekedést, akkor ám legyen, dobálózz csak vissza, hánytorgasd fel a régi sérelmeket! Ám, ha valóban le akarod zárni a vitát, nem érdemes ebbe belemenni, inkább használd a fenti mondatot vagy mondatokat.

Forrás: hellogiggles.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

Ajánlataink