2015.01.23. 08:38:17 5364 22

4 éves kisfiú használja először az inzulinpumpát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hasnyálmirigy működését utánozó pumpa már megvásárolható lenne kereskedelmi forgalomban is, de az ára elég húzós. Ausztráliában - és a világon - először egy négyéves fiú próbálhatja ki élesben az életmentő műszert. Ez a pumpa az 1-es típusú diabétesz okozta rohamokat és kómát is képes megakadályozni.

Xavier Hames egy nővérrel és szüleivel a kórházban | Forrás: Western Australia Health Department - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Xavier Hames egy nővérrel és szüleivel a kórházban | Forrás: Western Australia Health Department

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő Xavier Hames esetében folyamatosan fennáll a hipoglikémia kockázata: a hirtelen leeső vércukor eszméletvesztést, rohamokat, sőt halált is okozhat. A hasnyálmirigyet utánzó inzulinpumpa azonban képes azonosítani a kialakuló kóma előjeleit, és blokkolja az inzulin adagolását, amikor a vércukor vészesen alacsony szintet ér el.

Tim Jones, a perthi Princess Margaret Gyermekkórház munkatársa szerint a műszer jelentősen megkönnyítheti az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek szüleinek az életét, különösen az éjszakai órákban, amikor magasabb a hipoglikémia kockázata.

A szakember szerint a szülők többségének kétszer-háromszor is fel kell kelnie az éjszaka folyamán, hogy ellenőrizze gyermeke vércukorszintjét, és talán nagyobb biztonságérzetet adhat számukra a tudat, hogy egy automata rendszer felügyel a gyermekükre.

Jones szerint a felnőtt pácienseknek is hasznára válhat az új technológia. „Ez a műszer ugyanolyan fontos lehet a felnőttek számára is, ha például egyedül élnek, vagy a vércukorszintjük miatt kockázati csoportba tartoznak” – fogalmazott a szakember.

A perthi Princess Margaret Gyermekkórház és egyéb ausztrál kórházak specialistáinak ötévnyi klinikai tesztelését követően a műszer immár kereskedelmi forgalomban is elérhető tízezer ausztrál dollárért (2,2 millió forint). Jones szerint a technológia fejlődésével párhuzamosan a pumpa is egyre megfizethetőbb válik.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...