2022.06.08. 17:15:00 8544 304

4+2 dolog, amit jó szóba hozni a háziorvosi viziten
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lehet, hogy kénytelenek voltunk elhalasztani néhány szűrővizsgálatot a járvány idején, de itt az ideje bepótolni ezeket. A háziorvosi rendelők elérhetősége persze most a nyári szabadságolás miatt kérdéses, de nem éri meg tovább kockáztatni egészségünket.

Orvosok | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Orvosok | Fotó: 123rf.com

Gyakran előfordul, hogy bizonyos betegségeknek, pl. daganatos betegségeknek, csak jóval a kialakulásuk után lesznek tünetei, de a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás sem okoz évekig problémát, és végül szívrohamot vagy szélütést is okozhatnak. Ezért érdemes egyeztetni háziorvosunkkal a régóta esedékes látogatást, még akkor is, ha nincsenek konkrét aggályaink.

Mit érdemes kivizsgáltatnunk, amikor sikerül elcsípni a háziorvosunkat?

1. Ellenőriztesd a vérnyomásodat!

A magas vérnyomás a stroke legfőbb kockázati tényezője. Általánosságban elmondható, hogy a 135/85 (vagy ennél magasabb érték) már magas kockázatnak számít. A vérnyomásunkat nem csak az évenkénti egészségügyi vizsgálaton, hanem sokkalta gyakrabban kell mérni. Enélkül nem tudunk időben reagálni arra, ha túl magas vagy túl alacsony lesz a mért érték.

2. Méresd meg a vércukorszintedet!

A háziorvosunk javasolhatja a 2-es típusú cukorbetegség szűrését is 40 éves életkor feletti vagy akkor, amikor magas a betegség kialakulásának kockázata. A kockázati tényezők közé tartozik a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő elsőfokú rokon vagy társult betegség, például policisztás petefészek szindróma.

3. Ellenőriztesd a koleszterinszinted!

Az egyetlen módja annak, hogy megtudjuk, vajon magas-e a szervezetünk koleszterinszintje, egy vérvizsgálat. 50 éves korunk (vagy a menopauza) után ajánlott koleszterin-vizsgálatot kérnünk a szívinfarktus és szélütés fokozott kockázatának felderítéséhez. A szívbetegségben, cukorbetegségben, magas vérnyomásban vagy szív- és érrendszeri betegségekben érintett nőknek érdemesebb korábban elkezdeniük az ilyen jellegű szűréseket.

4. Ha indokolt, jelentkezz be kolonoszkópiára!

A vastagbélrák szűrése szintén javasolt, jellemzően 50 éves kortól kezdve. Háziorvosunk első lépésként elvégeztethet egy úgynevezett széklet immunológiai vizsgálatot hemoglobinra, amely kimutatja a székletben nyomokban lévő vért. Indokolt esetben pedig a 3-4 napos előkészületet igénylő, bódításban elvégzendő tükrözésre is sor kerülhet.

+1 Végeztess PAP-tesztet!

A rendszeres kismedencei vizsgálatok és a nőgyógyászati citológia segítenek a méhnyak- és a hüvelyrák korai felismerésében. 21 éves kortól vagy a szexuális élet kezdetétől fogva javasolt a Pap-teszt, azaz a méhnyakrák szűrés elvégeztetése. Ezzel egyidejűleg a szexuális úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos szűrések is elvégezhetők, mint például a Chlamydia és a gonorrhoea – ezeknek gyakran szintúgy nincsenek tünetei.

+2 Menj el mammográfiai vizsgálatra!

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. A mammográfiai szűrés az emlősűrűségről ad tájékoztatást: a sűrű mellszövet a rák kulcsfontosságú kockázati tényezője. Természetesen az önvizsgálat a női mell egészségének alapja, amit ki lehet egészíteni káros sugárzásoktól mentes emlőultrahangos vizsgálattal.
Ha változásokat észlelünk a melleinkben, például csomókat, bőrelváltozásokat, fájdalmat, mellbimbóváladékot vagy vérzést, azonnal hívjuk orvosunkat, és ne várjuk meg az esedékes mammográfiás szűrést!

Forrás: www.chatelaine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...