2016.11.29. 14:00:57 16444 473

3 gyógynövény, ami nem hiányozhat a téli gyógyszeres dobozodból!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Télen első sorban arra kell gondolnunk, hogy könnyen megfázhatunk, gyakori a torokfájás, torokgyulladás, az orrdugulás és a felső légúti problémák száma megnövekedhet. Ennek fényében a megelőzéshez és az ilyen tünetek kezeléséhez három gyógynövény biztosan nem hiányozhat a Te háztartásodból sem!

Csipkebogyó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csipkebogyó

A gyógyteák fogyasztása azért is előnyös ebben az időszakban, mert egészséges és meleg folyadék utánpótlást nyújtanak a szervezetnek

Csipkebogyó – megelőzéshez

A csipkebogyó természetes C-vitamin tartalma főként a megelőzésben lehet a segítségedre és az immunrendszer általános védelmében. Természetesen, ha elcsíp minket a nátha, akkor is ihatjuk, egy kis extra C-vitamin soha nem jön rosszul, főleg, ha olyan jó forrásból kapjuk, mint a csipkebogyó. Egyre figyelj nagyon, a csipkebogyót nem szabad leforrázni vagy főzni, mert akkor elveszíti értékes vitamintartalmát.

Ha gyógyteát készítünk, akkor a következőképpen járjunk el: A megtisztított csipkehúst hideg vízbe áztassuk be, és csak langyosra melegítsük fel, ezután szűrjük le. 2 dl vízhez kb. egy csapott evőkanálnyi csipkehúsra lesz szükséged. Mézzel ízesítsd! Ha bírod a savanyút, kerülhet bele citrom is, így még több vitamin lesz benne.

Javítja az emésztést is, és cukorbetegeknek is javasolt a fogyasztása. Az erek állapotára is jó hatással van. A C-vitaminon kívül karotinoidokat (A-elővitamin), B- és K vitaminokat is tartalmaz, ezenkívül pektin tartalmának köszönhetően még a koleszterinszintre is jó hatással lehet.

Kamilla – torokgyulladásra

A kamilla talán az a gyógynövény, aminek akkor is szívesen fogyasztjuk a teáját, ha nincsen különösebb problémánk. Illóolaja baktériumölő, gyulladáscsökkentő, ezért jöhet jól a megfázásos időszakban. A gyomrot is nyugtatja, megszüntetheti a puffadást és a görcsöket is, sőt, hasmenésre is jó lehet.

A kamillateát így kell elkészíteni: 2 dl forró vízbe 1 csapott teáskanál kamillavirágzatot teszünk. A víz ne lobogó forróvíz legyen, és ne főzzük a kamillavirágot, mert elveszítjük az értékes, gyógyító illóolajakat. Fedjük le a csészét 5 percre, majd szűrjük le. Maximum mézzel és egy kis citrommal ízesítsük.

Készíthetünk belőle inhaláláshoz is főzetet. Ehhez 2 liter forró vízbe (nem lobogó) tegyünk 2 csészényi gyógynövényt, majd hajoljunk fölé és takarjunk le a fejünket egy törölközővel. A forró gőz fertőtlenít és tisztítja a légutakat. Vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat, illetve vigyázzunk ne legyen túl forró a nyálkahártyánknak.

Kakukkfű - nyákoldásra

A kakukkfű gombaölő és baktériumölő is, nagyon értékes az illóolaja, fertőtlenítő hatása van. Ha fáj a torkunk és köhögünk, a kakukkfűnél jobb gyógynövényt nem is találhatnánk, hiszen jó eséllyel elpusztítja a bacikat és oldja a nyákot is, így hamarabb megszabadulhatunk a megfázástól és a köhögéstől. A rossz közérzeten is segíthet, mivel hangulatjavító hatásáról is ismert, sőt menstruációs görcsök esetén is bevetheted. Puffadásra is kiváló, fűszerként a nehezebb, zsírosabb ételek emésztését elősegíti. Kakukkfűből így készíts gyógyteát: Két dl vízhez két kávés kanálnyi gyógyfüvet tegyél. A víz legyen forró, de nem lobogó. Fedd le a csészét 5 percre, majd szűrd le az egészet.

Gyomor problémák esetén étkezés után fogyaszd, megfázásra, köhögésre étkezések előtt, napi háromszor. A méz remek kiegészítő hozzá, hiszen szintén antibakteriális és köhögés csillapító hatású.

Ezekből a gyógyteákból naponta háromszor két decilitert nyugodtan elfogyaszthatsz, kakukkfűből estére már ne készíts gyógyteát – köptető hatása miatt.

Forrás: timcsi-gyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.