2021.02.22. 14:48:58 7386 254

3 dolog, amit ne hagyj ki a tavaszi nagytakarításból
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rutin dolgokat senki nem felejti ki a nagytakarításból – még ha szeretnénk is, nehéz megfeledkezni róluk, hiszen ott vannak az orrunk előtt. Amit azonban csak évente egy-két alkalommal csinálunk, az könnyedén lemarad a listáról. Íme, három fontos elem, amit ne hagyj ki a tavaszi frissítő takarításból!

Tavaszi nagytakarítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tavaszi nagytakarítás

A megújulás érzését nem csak a jó idő, a napsütés hozhatja el, de megelőlegezhetjük magunknak a tavaszt egy alapos nagytakarítással is. Ezek a munkák semmiképp ne maradjanak le a teendők közül!

A matrac alapos kitakarítása

Alapvetően jót tesz, ha minden ágynemű cserénél kiporszívózzuk a matracot, hiszen a por, az izzadság, a kipárolgásaink napról napra gyűlnek a matrac szöveteiben. Évente néhány alkalommal – és így a tavasz közeledtével is – érdemes azonban egy igazán alapos regeneráló tisztítást is végeznünk! Alaposan porszívózzuk át a matrac felületét, majd használjunk kárpittisztítót vagy tisztítószeres meleg vizet a foltok eltüntetéséhez. Ez bizony fárasztó és időigényes feladat lehet, a matracunk – épp a fenti okokból – általában foltosabb, mint gondolnánk.

A matracvédő gépi mosása persze megkönnyíti a dolgunkat. Ha kész vagyunk a foltok kiszedésével, állítsuk élére a matracot, és pár órán át jól átszellőztetett szobában (vagy nyitott ablaknál) hagyjuk kiszáradni, levegőzni.

Néhány havonta érdemes megfordítani a matracot, a szennyeződések és a kifekvés nyomok miatt is. Ha ezt meg szoktuk tenni, biztosan mindkét oldalra ráfér ez az alapos takarítás!

Szőnyegek, függönyök, kárpitok

Hiába napi (vagy heti) rutin része a porszívózás, évente legalább egyszer időt és energiát kell szánnunk a mélytisztításra is, ami a mikroszennyeződéseket és szagokat is eltávolítja. Így van ez a lakás többi textil felületével is. A függönyökre ráfér egy mosás a szálló por, a megtapadt olaj, zsír és más szennyeződések miatt, és a bútorok szöveteinek is jót tesz egy alapos takarítás. A porszívó remek dolog, de mindent nem tüntet el. Alapos, mélyreható takarítás hiányában egy idő után áporodottnak érezzük miattuk a levegőt a helyiségben.

Klíma berendezések, kandalló és radiátor

Főként a fűtés időszak elején és végén elengedhetetlen, hogy alapos tisztítást végezzünk a fűtőtesteken. A radiátorokon elérhetetlenebb részein is megül a por, ami a meleg levegő felfelé szálló hatására újra és újra visszakeveredik a légtérbe.

A kandalló esztétikusabb és egészségesebb, ha az összes hamut eltávolítjuk és szó szerint tisztára mossuk a használt eszközöket, az elérhető elemeket.

Klíma berendezésünk tisztítását legjobb, ha szakemberre bízzuk, hiszen évente legalább egyszer a beltéri és a kültéri elemek is alapos takarításra szorulnak! Abban az esetben is, ha fűtésre nem, csak a nyári hőségben hűtésre használjuk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Bosszantó nyomok – Így távolítható el a szilikon 1.

Itt a tavasz, megkezdődnek a felújítások, szépítgetések. Munkától, időtől és persze pénztárcától függően van, aki szakemberre bízza a dolgot és akad, aki saját kezűleg igyekszik kivitelezni a felújítási, javítási munkálatokat. Ha apró rések, lyukak eltüntetése a feladat, a szilikonnal érdemes jó barátságot ápolni.

Nyelveljünk! A nyelvtanulás bonyodalmai és apró trükkök

Azt szokták mondani az ismerőseim, hogy szerencsés vagyok, mert gyermekkoromtól két nyelvet beszélek párhuzamosan, anyanyelvi szinten. Ez valóban egy olyan helyzet, amit már felnőtt korban nem igazán lehet pótolni. Ebből a szempontból a saját esetem kapcsán tapasztalom, hogy mit jelent kisgyermekként két nyelven szinte egyszerre megtanulni beszélni, illetve mit jelent később, már kicsit idősebben egy harmadik nyelvet elsajátítani. Azt gondolná az ember, hogy két nyelv magabiztos használata mellett egy harmadik nyelv megtanulása már gyerekjáték. Jelentem, a dolog nem ilyen egyszerű! Sőt, nagyon nem. Szóval, boncolgassuk ezt egy kicsit részletesebben, hátha sokak számára segítséget jelentenek a saját tapasztalataim.

Közeleg a nyár, és vele együtt a jegeskávé szezon! – Dobd össze otthon!

Nincs is jobb, mint egy ráérős délutánon a barátnőkkel jeges kávét kortyolgatva beszélgetni az élet nagy dolgairól, vagy éppen csacsogni a semmiről. Néha jól esik ezt az otthonunk kényelmében, saját készítésű hideg itókát hörpölgetve megtenni. A helyszínt Nektek kell biztosítani, a jeges kávé receptet mi szállítjuk.