2021.02.22. 14:48:58 8401 255

3 dolog, amit ne hagyj ki a tavaszi nagytakarításból
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rutin dolgokat senki nem felejti ki a nagytakarításból – még ha szeretnénk is, nehéz megfeledkezni róluk, hiszen ott vannak az orrunk előtt. Amit azonban csak évente egy-két alkalommal csinálunk, az könnyedén lemarad a listáról. Íme, három fontos elem, amit ne hagyj ki a tavaszi frissítő takarításból!

Tavaszi nagytakarítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tavaszi nagytakarítás

A megújulás érzését nem csak a jó idő, a napsütés hozhatja el, de megelőlegezhetjük magunknak a tavaszt egy alapos nagytakarítással is. Ezek a munkák semmiképp ne maradjanak le a teendők közül!

A matrac alapos kitakarítása

Alapvetően jót tesz, ha minden ágynemű cserénél kiporszívózzuk a matracot, hiszen a por, az izzadság, a kipárolgásaink napról napra gyűlnek a matrac szöveteiben. Évente néhány alkalommal – és így a tavasz közeledtével is – érdemes azonban egy igazán alapos regeneráló tisztítást is végeznünk! Alaposan porszívózzuk át a matrac felületét, majd használjunk kárpittisztítót vagy tisztítószeres meleg vizet a foltok eltüntetéséhez. Ez bizony fárasztó és időigényes feladat lehet, a matracunk – épp a fenti okokból – általában foltosabb, mint gondolnánk.

A matracvédő gépi mosása persze megkönnyíti a dolgunkat. Ha kész vagyunk a foltok kiszedésével, állítsuk élére a matracot, és pár órán át jól átszellőztetett szobában (vagy nyitott ablaknál) hagyjuk kiszáradni, levegőzni.

Néhány havonta érdemes megfordítani a matracot, a szennyeződések és a kifekvés nyomok miatt is. Ha ezt meg szoktuk tenni, biztosan mindkét oldalra ráfér ez az alapos takarítás!

Szőnyegek, függönyök, kárpitok

Hiába napi (vagy heti) rutin része a porszívózás, évente legalább egyszer időt és energiát kell szánnunk a mélytisztításra is, ami a mikroszennyeződéseket és szagokat is eltávolítja. Így van ez a lakás többi textil felületével is. A függönyökre ráfér egy mosás a szálló por, a megtapadt olaj, zsír és más szennyeződések miatt, és a bútorok szöveteinek is jót tesz egy alapos takarítás. A porszívó remek dolog, de mindent nem tüntet el. Alapos, mélyreható takarítás hiányában egy idő után áporodottnak érezzük miattuk a levegőt a helyiségben.

Klíma berendezések, kandalló és radiátor

Főként a fűtés időszak elején és végén elengedhetetlen, hogy alapos tisztítást végezzünk a fűtőtesteken. A radiátorokon elérhetetlenebb részein is megül a por, ami a meleg levegő felfelé szálló hatására újra és újra visszakeveredik a légtérbe.

A kandalló esztétikusabb és egészségesebb, ha az összes hamut eltávolítjuk és szó szerint tisztára mossuk a használt eszközöket, az elérhető elemeket.

Klíma berendezésünk tisztítását legjobb, ha szakemberre bízzuk, hiszen évente legalább egyszer a beltéri és a kültéri elemek is alapos takarításra szorulnak! Abban az esetben is, ha fűtésre nem, csak a nyári hőségben hűtésre használjuk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...