2015.07.13. 12:39:47 7322 252

3 baki, ami könnyen kivédhetsz nethasználat közben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az informatikát szeretik misztikus dolognak beállítani, pedig egyáltalán nem az. Ha mindenki értene hozzá, nem lenne szükség szakemberekre: ahogy van ez az autószerelőknél, fogorvosoknál, hídépítőknél. Ettől függetlenül Te még használhatod, de vigyázz, hogy mire kattintasz!

Internet-bakik, vírusok, kártevők - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Internet-bakik, vírusok, kártevők

A számítógépet használod munkához és szórakozáshoz valamint információgyűjtéshez, de bizonytalan vagy mire kell vigyázni? Előfordult már, hogy egy vírus miatt nem indult el a géped? Attól félsz, hogy elrontod, mert nem vagy informatikus? Ne aggódj emiatt, villamos energiát is fogyasztunk, mégsem lesz tőle senki atomerőmű-mérnök, de még csak villanyszelő sem. Ez alapján a cikk alapján senki nem fog ötösre érettségizni, csak összegyűjtök pár alapvető tanácsot, hogyan használd sokáig probléma - és lehetőleg vírusok - nélkül a gépedet.

1. Böngészés az interneten

Alapjaiban változtatja meg a világot. Tényleg. Az internet olyan szintű információ-áramlás helyszíne, amit 30 évvel ezelőtt el sem tudtunk volna képzelni. Van jó, és rossz oldala egyaránt. Hogy elkerüld a rosszat (ahol könnyen letölthetünk vírusokat, vagy olyan alkalmazásokat, amelyekkel átveszik az irányítást a gépünk fölött, stb.), mindig figyelj egy dolgot: a címsort!

A böngésző címsora általában így néz ki:

proaktivdirekt.com/magazin/

Lehet előtte "http://", "https://" (pl. Facebook, Google), stb., ezzel most nem foglalkozunk, mint ahogy a perjelek utáni részekkel sem.

A címek felépítése az alábbi: cím.com vagy .hu (de bármely ország kód lehet) vagy .org, stb. Lényege, hogy az utolsó pont utáni rész (amit per jel követ) fix, adott: ahol regisztrálták a címet. Előtte pedig maga a cím.

Nézzük példával: facebook.com/ Látsz egy képet, rákattintasz. Látszólag a Facebookon vagy (azt teljesen lemásolták), közben a cím már megváltozott, és így néz ki: facebook.spywarecollection.ru/ (az oldal nem létezik, csak példa). Ilyenkor már nem a Facebookon vagy, hanem egy ahhoz megszólalásig hasonló felületen.

Mindig nézd a címsorban megjelenő részeket, és ha csak kicsit is gyanús, zárd be a lapot.

2. Emailek és Spamek

Emailben kaphatunk letöbbször szemetet. Itt sokkal egyszerűbb a dolgunk: minden levelezőrendszer osztályozza az üzeneteket: a SPAM (levélszemét) mappa tartalmával bátran legyünk kételkedőek. Az ide érkező levelek linkjét ne nyisd meg, még ha tényleg ismered a küldőt, akkor sem. Amikor az egérrel rámutatsz a linkre, a böngésző bal alsó sarkában mutatja, hova mutat az. Itt a fentiek alapján le tudod ellenőrizni.

Apropó, email: a világon nincs olyan bank - de általában semmilyen szolgáltatás - amelyik emailben elkéri a bankkártyád adatait. Sőt, általában semmilyen személyes adatot nem adunk meg emailben (ki tudja, kihez jut el).

3. Bankolás, fizetés

A bankok mindent megtesznek a biztonság érdekében. Az ő oldalaik https:// kapcsolatot használnak. Ilyen esetben egy link így néz ki:

https://kartyasfizetes.bankneve.hu/

Ha kicsit is gyanús a cím (pl. el van írva a bank neve, vagy teljesen ismeretlen kétbetűs van a végén!) ne add meg a kártyád adatait!

Remélem, hogy segítettünk, cikksorozatunk hamarosan folytatódik!

Írta: tézsé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...