2015.07.30. 18:30:49 10019 265

3 alap dolog, amit a nagyinak is tudnia kell számítógépekről!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Édesanyám közel hatvanévesen kezdte napi rendszerességgel használni a számítógépet. Ma már egészen jól elboldogul vele, de nem volt ez mindig így, és még most is sikerül néha kiakasztania a gépet (és kicsit engem is) egy-két megmozdulásával. Legutóbb például kikapcsolta a laptopot, a vírusirtás közben, majd az nem indult újra...

Internethasználat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Internethasználat

Ő ihlette az alábbi összeállítást.

Meleg

Először kezdjük egy aktuális témával: a meleggel. Ahogy mi sem, úgy a gépek sem nagyon szeretik a túl meleg időjárást. A processzorok hőt termelnek működés során, ezért azokat hűteni kell, amit el kell vezetni. Erre vannak a szellőzők a laptopok alján, oldalán. Nyáron, amikor klíma nélkül 25 foknál is melegebb van a lakásban, erre nagyon oda kell figyelni.

Amíg a ventilátorok képesek ellátni feladatukat, addig a gép probléma nélkül működik. Azonban a szálló por megtapad a hűtőkben, és csökken azok hatásfoka. Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Gondolj arra, hogy milyen, amikor nagytakarításnál kihúzod a kanapét a faltól. A porcicák az elektromos készülékeket még jobban szeretik.

A várható hibák: Első körben csak nagyon lassú lesz a számítógép, ha nagyobb a baj, véletlenszerű leállásokat is produkálhat.

Megoldás: ne használd a gépet az ágyon, puha felületeken, ahol nem képes elvezetni a hőt! (Főleg ne használd ölben, férfiaknál egészségügyi gondokat is okozhat!)

Érdemes évente egyszer elvinni egy szakszervizbe, és kitakaríttatni. Ilyenkor szétszedik a készüléket, és magas nyomású levegővel kitakarítják azt. Otthon ne végezd el, csak még nagyobb gondot okozhatsz vele!

Vírusok

Ezekről írtunk korábban is, hogyan kerülhetjük el őket. De mindenképpen használjunk vírusirtó/-védelmi alkalmazást is!

Otthoni felhasználóként több, ingyenes lehetőségünk van, az alábbiakat ajánlom:

  • Avast (A bal oldali opciót válaszd!) 

  • AVG (Szintén ingyenes)

  • Comodo (Ezt inkább haladó felhasználóknak, ingyenes, átfogó védelem ugyan, de sokat kérdez :))

Bármelyiket is telepítheted, a fontos: ha frissíteni akar, engedd neki. Meg úgy általában, nézd, mit ír ki, mit jelez, és engedd, hogy tegye a dolgát. Általában, normál felhasználás során nagyon kevésszer jeleznek. Bízz meg bennük, ha találnak egy hibát, azt takaríttasd el velük.

Közösségi oldalakkal kapcsolatos tudnivalók

Első és legfontosabb: az Internet szabálya: ami oda felkerül, azt nagyon-nagyon nehéz eltávolítani. Lehet, hogy a saját bejegyzésed törlöd, de arról más készíthet egy mentést, és felkerül az, a hozzájárulásod/beleegyezésed nélkül.

Soha nem tudhatod, kihez jut el a nyári nyaraláson készült és megosztott fotó. Sajnos ismerősi körben előfordult olyan eset, hogy a strandoló, éppen tizenéves kisfiú fotója a net igazán sötét bugyraiban terjedt, aberrált és perverz alakok által látogatott oldalakon.

Emiatt persze folyamatos félelemben élni nem lehet. Viszont a 11-12 éves gyereknek csak úgy engedd, hogy Facebook-fiókja legyen (ha pl. "mindenkinek van", nélküle ki is lógna talán az osztályból), hogy tudd a jelszavát, és időnként ellenőrizd, kivel beszélget! Nem arra gondolok, hogy olvasd a gyereked minden üzenetét, és ne bízz meg benne, hanem időnként nézd meg, nem-e írnak neki ismeretlenek, és próbálják pl. találkozóra hívni (szintén megtörtént eset), vagy kérnek tőle fotókat.

Amit viszont a saját üzenőfaladdal kapcsolatban megtehetsz: nyaraláson pihenj. Ha készülnek fotók, oszd meg azokat hazatérésed után. Elvégre nem kell kiírnod mindenkinek, hogy:

"Nyaralni mentünk, üresen áll a ház még egy hétig"!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...