2014.09.22. 21:10:31 2613 18

Zavar keletkezhet a gyógyszerellátásban?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy uniós tervezet miatt átmeneti zavart jósolnak a szakemberek. Ez az egyedi gyógyszer-azonosítás lenne, melyre a hamisítások visszaszorítása miatt van szükség, amely főként az internetes gyógyszer árusítás okán terjedhetett el. Hétfőn ült össze a szakbizottság a fontos ügy miatt.

Gyógyszerek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyógyszerek

A bizottságban a magyar résztvevők a fokozatos, és csak a hamisítás által leginkább veszélyeztetett gyógyszerekre vonatkozó szigorítás mellett fognak érvelni - mondta a Világgazdaságnak a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetségének (Magyosz) igazgatója.

A tervezett intézkedés lényege, hogy minden egyes doboz gyógyszert egyedi azonosítóval lássanak el, ami a magyar gyártóknak 8,5 milliárd forintos költséget jelentene.

A szakemberek szerint Európa eddigi legszerteágazóbb informatikai rendszerét kellene kiépíteni, mivel európai szinten évente mintegy 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert adnak el, 4600 különböző gyártóhelyről és 177 ezer patikából.

Bogsch Erik , a Magyosz elnöke, a Richter vezérigazgatója korábban át nem gondolt intézkedésnek nevezte az elképzelést, szerinte inkább az olyan illegális értékesítési csatornákat kellene elzárni, amilyen például az internet.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...