2019.05.08. 16:53:59 9536 299

Zaj(lik) az élet - mi a baj a zajjal?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Örökösen megosztó, mindig újra előbukkanó téma a lakóközösségekben a zaj. Mindkét oldalnak kikezdhetetlen érvei vannak. Az egyik népes tábor tagjai csak hétvégén tudnak kikapcsolódni, vagy épp nem a klasszikus nyolctól négyig tartó munkaidőben dolgoznak, így joggal borulnak ki, hogyha végre pihenhetnének otthon, azonban ezt a tervet a szomszéd felújítása, vagy favágása húzza keresztül.

Fűnyírás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűnyírás

De a másik oldalnak is igaza van, hiszen munkaidőben a legtöbben dolgoznak, így a maradék időben kell elvégezni a ház körüli munkákat, akkor is, ha zajjal jár. Mert bizony, sajnos füvet nyírni, tüzelőt aprítani, bútort szerelni és még számos más házkörüli tevékenységet elvégezni nemigen lehet lábujjhegyen. Illetve lehet, de attól halkabb nem lesz…

Van, ahol tilos, de muszáj

Számos vidéki településen kötelező a portát rendben tartani, ami rendszeres fűkaszálást, fűnyírást is jelent. Amennyiben ez nem történik meg, a szomszéd jelzi az illetékeseknek és a helyi önkormányzat komoly bírságot szab ki a hanyag kerttulajdonosra. Felmerül hát a kérdés: Mit tehetünk, ha a bal szomszédot a gaz, a jobb szomszédot a zaj zavarja?

Lássuk, mint mond a jog…? Avagy flexelheted-e a füvet kalapáccsal vasárnap reggel?

A hatályos csendrendeletet minden önkormányzat egyedileg határozza meg és megszegése szabálysértésnek minősül. Ahol van ilyen szabályozás jellemzően hétköznap este nyolctól másnap reggel nyolcig, illetve szombaton 20 órától, hétfő reggelig tiltott a hangoskodás. Ünnepnapok szintén vasárnapi rendben, csendesen kell elteljenek. Ugyanakkor, bár ez így némiképp megengedő a zajongókkal is, és a másik oldalnak is hagy némi csendes pihenési lehetőséget, számoljunk azzal, hogy jogilag, ha a közvetlen környezetünkben élőknek megzavarjuk a nyugalmát, az csendháborításnak minősül, bármikor történjen is – tehát szabálysértést jelenthet a tiltott időnk kívül is.

Rendőrt hívni ér

Ha többszöri személyes – optimális esetben intelligens – próbálkozásunk ellenére sem sikerül megegyeznünk a másik féllel, akkor a rendőrségnek jelezhetjük a problémát, akik hivatalos intézkedést tesznek. Első körben figyelmeztetéssel, második körben már bírsággal keresik fel a hangoskodót, amennyiben az első felszólítás után tovább folytatja a hangos tevékenységet.

Van, ahol szigorúbbak

Balaton környéki üdülő övezetekben a szezon idején komolyabb korlátozás is él: déli 12 és délután 3 óra között szintén csendrendelet van hatályban, így biztosítva a pihenni vágyó nyaralók lehető legnagyobb nyugalmát szieszta idő alatt.

Csak a kompromisszum lehet megoldás

Mivel mindkét félnek jogos a maga igazsága, a békés együttélés és a jó szomszédi viszonyok érdekében érdemes kompromisszumot kötni. Beszéljük meg a szomszéddal, hogy a hétvége mely részén kevésbé zavaró számára a zajongásunk és amennyire lehet rövidítsük le annak időtartamát is. Másik oldalról pedig érdeklődjünk, meddig szükséges feltétlenül a hangos munka és lehetőség szerint megértően alkalmazkodjunk. Például a délutáni vásárlást és a délelőtti pihengetést felcserélni nem nagy áldozat. Sose felejtsük el, hogy ez egy olyan kérdés, amelyben pillanatok alatt a másik oldalon találhatjuk magunkat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...