2020.03.14. 14:11:35 8304 244

Világjárvány idején számos kihívással néznek szembe a cégek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy világjárvány ideje alatt megtörténhet, hogy az üzleti partnerek nem képesek vagy nem hajlandóak személyesen találkozni, hogy aláírjanak egy szerződést. A videón keresztül történő személyazonosítás és a minősített elektronikus aláírás (QES) használata, mely a kézzel tett aláírással azonos joghatással bír, segít fenntartani az üzletmenet folytonosságát járvány idején is - hívja fel a figyelmet a Trustchain Systems Kft.

Csőd - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csőd

A leginkább érintett iparág az eseményszervezés, a turizmus, a gyártás, a logisztika, a kiskereskedelem, valamint a vendéglátóipar lehet.

A cég arra is figyelmeztet, hogy sok szerződésben alkalmazzák az "üzleti nap" fogalmát annak megállapítására, hogy mennyi idő áll a felek rendelkezésére egyes szerződéses kötelezettségeik teljesítésére. Ezért fontos lehet áttekinteni a szerződésekben az üzleti nap fogalmát, valamint az érintett szerződéses pontokat, és átértékelni, hogy reális-e az üzleti napokban megadott határidők betartása.

Azt is figyelembe kell venni, hogy különböző országok eltérően reagálhatnak a rendkívüli helyzetre. Kínában például rendkívüli munkaszüneti napokat vezettek be, míg a hongkongi kormányzat eddig nem jelentett be munkaszüneti napot, de ideiglenesen bezárt, illetve felfüggesztett számos közszolgáltatást, beleértve a postát is.

Különösen fontos a szerződés pontos megfogalmazása, valamint a szerződésben megadott irányadó jog. Ahol bizonytalan szerződéses pontok maradnak, érdemes jó előre egyeztetést kezdeményezni a szerződő féllel.

A járványok kitörése vagy egyéb meghatározó események megzavarhatják az ellátási láncot, szolgáltatások lemondását vonhatják maguk után, és általában csökkentik a befektetési és költekezési kedvet. Ha a vállalat arra a megállapításra jut, hogy nem tud teljesíteni, megpróbálhat módot találni kötelezettségei felfüggesztésére vagy megszüntetésére.

A kereskedelmi szerződések gyakran tartalmaznak vis maior klauzulát, amely a rendkívüli helyzetekről rendelkezik. Ugyanakkor a szerződő felek országában eltérő szabályok lehetnek érvényben a vis maior helyzetek kezelésére, ezért ismét csak lényeges a szerződés pontos megfogalmazása, valamint az irányadó jog megválasztása.

A vis maior események sem mentenek fel a szerződéses kötelezettségek teljesítése alól, a jóhiszeműség elvét követve továbbra is teljesíteni kell a vállalt fizikai és pénzbeli kötelezettségeket. Itt különösen fontos annak megállapítása és megfelelő dokumentálása, hogy a mulasztás milyen mértékben köthető közvetlenül a koronavírus-járvány kitöréséhez, illetve az ahhoz kapcsolódó állami intézkedések követéséhez.

Amennyiben a szerződés egy szállítói teljesítésnek a koronavírus-járvány kitörésével összefüggésben lévő mulasztása miatt nem teljesíthető, arról szintén egyértelműen tájékoztatni kell a szerződéses partnert, és megfelelően dokumentálni szükséges.

Minden észszerű lehetséges lépést meg kell tenni a veszteség mérséklése érdekében, és azért is, hogy a szerződés teljesíthető részei valóban teljesítve legyenek, és hogy a szerződés egésze teljesüljön, miután a koronavírus jelentette kihívások enyhülnek - írja közleményében a Trustchain Systems.

A vállalatokat érintő kihívásokat a KPMG Hongkong és KPMG Kína mellett működő ügyvédi irodák közös kiadványa alapján összegezte a cég.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...