2014.11.13. 16:15:38 27898 28

Vigyázz! Csótány!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Elég nehéz megfejteni, hogy pontosan mikor és hogyan juthat be a csótány az életteredbe, mivel gyakorlatilag ez bármikor megtörténhet. Nyáron a meleg elől, télen a hideg elől menekülhetnek be a házba. Ha a közelben építkezés van, és megbolygatják a csatornahálózatot, akkor azért özönlik el a lakásokat. De az is előfordulhat, hogy te magad viszed be a csótányt vagy csak a petetokokat valamilyen élelmiszerrel vagy egy tartós fogyasztási cikk dobozán. Aztán szépen kikelnek és megbújnak a rejtett kis résekben.

Csótány | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csótány | Fotó: 123rf.com

Nincsen magányos csótány

Ha csótányt látsz a lakásban, azonnal cselekedj, mert ha hetekig vársz, akkor nagyon elfertőződhet a dolog. Ha egyet látsz, akkor ott valószínűleg több is van, csak nem veszed észre: többnyire rejtőzködnek a sötét helyeken, szekrények, hűtő, szemetes stb. mögött. Bár léteznek házi praktikák, ezekkel jelen esetben nem érdemes kísérletezni, hiszen ha nem válik be, akkor ugyanúgy szakemberhez kell fordulni. Egyrészt felesleges kiadásokba bocsátkoztál, másrészt valószínűleg a késlekedéssel csak azt éred el, hogy még több lesz a kellemetlen rovarból. A konyhai csótány például pár nap alatt leteszi a kis petetokokat, amelyekből 15-50 db lárva is kikelhet kb. 2-4 hónap múlva. Ezért mondják, hogy érdemes kétszer irtatni, a második irtás kb. 3 hónap múlva legyen esedékes.

Módszerek

Jelenleg kétféle módszert alkalmaznak a szakemberek.

Ha nagyon sok a csótány, akkor a vegyszeres irtás javasolt. Ennek során bepermeteznek a konyhába, illetve ahol a rovarok jelenlétét észleltük. Előtte ki kell pakolni a helyiségből mindent, ami élelmiszer vagy azzal érintkezhet, még a szekrényekből is. Pár óra múlva készüljünk fel a horrora: mindenhonnan csótányok fognak potyogni. Éppen ezért alapos takarításra és fertőtlenítésre van szükség utána, viszont gyors és hatékony.

A géles megoldás diszkrétebb, tisztább és nem igényel annyi előkészületet, mint a permetezés. A hatása viszont elnyújtott, kissé hosszadalmas, valamint inkább csak a kevésbé fertőzött és a nem túl zsúfolt lakásokban alkalmazható. A zselépöttyökből a csótány eszik és rövid időn belül elpusztul, ha tetemét a társai megeszik, akkor ők is elpusztulnak és így tovább. Hatékony, ám kicsit időigényesebb módszer, de akár 3 hónapig is kifejtheti a hatását.

Egy mókás házi praktika csótány ellen

Sün | Fotó: wikipedia.orgSün | Fotó: wikipedia.org

Bár nem javasoljuk a házi praktikákat, mivel a csótányokat nem hiába nevezik nagy túlélőknek, azért ezt az ötletet érdekességként megosztanánk veletek. Nem tudjuk, hogy mennyire használható tipp, de mindenesetre felettébb vicces ötletet olvastunk egy internetes fórumon. Mivel a sün különböző rovarokkal táplálkozik, így bizonyára hatékony lehet csótány ellen is. Efelől semmi kétségünk, viszont mókás elképzelni, ahogy a konyhában sétálgat egy sün.

Nemcsak kellemetlen, veszélyes is lehet!

A csótányokkal nemcsak az a baj, hogy undorítóak, hanem az, hogy különböző betegségeket hordozhatnak a bakteriális eredetűektől, a vírusokon keresztül egészen a gombákig. Bár viszonylag kicsi az esélye, hogy ezek az emberre is átterjedjenek, azért nem árt az óvatosság!

Ezenkívül van, akinek lelkileg is megterhelő a csótány látványa, léteznek különböző fóbiák is, és érthető, ha ezek után már nem érezed magad olyan otthonosan a lakásodban.

Óvintézkedések, ha csótányt láttál a lakásodban

Hiába tartod tisztán a lakást, megelőzni nem nagyon tudod a csótányok betelepedését, ám ha már ott vannak mindenképpen érdemes egy-két óvintézkedést bevezetni, azon felül, hogy azonnal szakembert hívsz! Ezeket az irtás után is tartsd be:

  • Ne hagyj elől ételeket, bontott csomagokat és ételmaradékokat!
  • Ne hagyjad mosatlanul az edényeket, poharakat!
  • Használat előtt is öblíts el mindent forróvízzel!
  • Takarítsd le a gáztűzhelyet, a konyhapultot, a mosogatót és az asztalt!
  • Ne hagyd az asztalon vagy a földön a morzsákat sem!
  • Helyezz el csótány csapdákat is! Ezek segítségével látni fogod, hogy mennyire komoly a fertőzöttség, illetve fennáll-e még az irtás után.
  • Ha társasházban laksz, akkor értesítsd a közös képviselőt, mivel valószínűleg a többi lakást is érinti vagy érinteni fogja a probléma.

Forrás: abatox.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...