2020.01.27. 15:42:12 8875 290

Vigyázz a meghűlés elleni gyógyszerekkel. Veszélyeztethetik a szívedet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bármi is okozná, influenza vagy csak egy sima nátha, a téli hónapokban egyre többször folyik az orrunk. Ilyenkor, különösképpen ha ez hőemelkedéssel is jár, rögtön a patikába rohanunk megoldásért.

Kellemetlen megfázás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kellemetlen megfázás

Amivel nincs is baj, leszámítva, ha eleve magas a vérnyomásunk, vagy valamilyen szívbetegségben szenvedünk. “Ez esetben ugyanis kerülniük kell az orális dekongesztánsok szedését" - mondta Sondra DePalma, a Pennsylvaniában lévő UPMC PinnacleHealth CardioVascular Intézetének orvosa. A “dekongesztáns” - tágabb értelemben - minden, az orr nyálkahártyáját “lohasztó” gyógyszert jelent. Mind a dekongesztánsok, mind a nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID), olyan gyógyszerekben vannak, amelyek növelhetik a vérnyomást. Ilyen például a pszeudoefedrin vagy a fenilefrin – amelyek összehúzzák az ereket.

Ám az erek összehúzódása a legkevésbé kívánatos dolog, ha valakinek magas a vérnyomása (télen eleve megemelkedhet!) vagy valamilyen szívbetegségben szenved.

2017-ben közel 10 000 légzőszervi fertőzést szenvedő személyt vizsgáltak meg, akiket szívroham miatt kórházba kellett szállítani. A résztvevők átlagosan 72 éves voltak a szívrohamuk idején, és sokuknak már kardiovaszkuláris kockázati tényezői is voltak, például cukorbetegség és magas vérnyomás. A kutatók rájöttek, hogy azoknál az embereknél, akik betegként nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) szedtek, több mint háromszor valószínűbb volt, hogy szívrohamot szenvednek, összehasonlítva az egy évvel korábbi állapotukkal, amikor a résztvevők még nem voltak betegek és nem is szedtek NSAID-t.

Ha enyhe vagy közepes tünetek jelentkeznek, a beteg pihenjen és igyon sok folyadékot – mondják az orvosok. A dekongesztánsokat nem szabad hét napnál tovább alkalmazni. Ez vonatkozik az orrspray termékekre is, bármennyire is hatékonyak legyenek. (már ha magas a vérnyomásunk, vagy szívbetegek vagyunk). Ettől függetlenül sokféle orrspray van még a piacon: antihisztamin, kromoglikát. szteroidos és kombinált hatóanyagú készítmények. Az a legjobb, ha konzultálunk a háziorvosunkkal és/vagy a patikussal!

Forrás: medicalexpress.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...