2016.01.08. 14:20:06 5468 108

Vezető vagy főnök? - Amit jó, ha tudsz a felsőbb pozícióról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az új év, új élet számodra is az új főnök személyével egyenlő? Netán pont Te léptél a munkahelyeden még eggyel feljebb a ranglétrán, és vált belőled egy kisebb, vagy nagyobb egység, esetleg az egész vezetője? Bármelyik térfélen állsz, nem árt, ha képben vagy e pozíció buktatóival.

Új főnök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Új főnök

1. Elhamarkodott megoldások!

Ha valaki vezető beosztásba kerül, azonnal utat akar mutatni, megeshet, nem hagy semmit másra, mindent maga akar megoldani. Sőt! Mindent átszervezne és eközben elfeledkezik arról, hogy megismerje az addigi folyamatokat, szokásokat. Aztán a kapkodással kitalált akcióból, megoldásból inkább csak egy nagy káosz lesz.

2. Amikor mindenhol ott akar lenni

Ahol nem kapott uralmat, ott is jelen kíván lenni. Mintha a saját új feladatköre nem adna számára bőven feladatot.

3. Túl gyors döntések!

Az új főnök hajlamos egy-egy kérdésben gyors döntést hozni, anélkül, hogy megismerné a jó döntéshez szükséges információkat. Ez nem csak a saját pozíciójára, de a beosztottjai munkájára, saját cégére is veszélyes lehet.

4. Túl lassú döntések

Esetleg elmaradt döntések! Túl sokat totojázik egy-egy kérdés fölött, nem is dönt, esetleg áttolja a felelősséget másra. Végtelen vitákba keveredik, mert fél bármi mellett is letenni a voksát.

5. Idegen tollakkal ékeskedik…

Nem szép dolog, de a dicsőség kedvéért egy-egy, mástól hallott jó ötletet hajlamos a sajátjaként tálalni. Ez nem csak beosztottjaiban, de főnökében is visszatetszést kelthet.

6. A magányos harcos

A rendben van, hogy az ember igyekszik minél feljebb kerülni a ranglétrán, de azért ennek is megvannak a maga szabályai, és a fokozatai. Az új pozícióba kerülő vezető hajlamos egyedül meghozni bizonyos döntéseket, olyanban is, melyet inkább közösen kellett volna megbeszélnie kollégáival, esetleg főnökével. Mindezt pedig kész tényként tárja a többiek elé. Nem csak felmérgesíti ezzel a többieket, de egy rossz döntés következményei még vissza is üthetnek. És akkor nem lesznek mellette, mögötte a többiek, akik majd megvédik.

7. Amikor a főnök elérhetetlen

Nincs is annál rosszabb, mint amikor felettesünk elfelejti közölni, hogy ő bizony másnap, esetleg a hét elkövetkezendő részében szabadságon lesz. Vagy nem szól, hogy egész napos értekezlete lesz. Ennél már csak az a rosszabb, ha egyszerűen nem is lehet utolérni. Persze, mindenkinél adódhatnak váratlan helyzetek.. És nem is azt szeretnénk, ha a főnökünk beszámolna minden percéről. De ahogy ő elvárja tőlünk, hogy mi is szóljunk, mikor nem számíthat a munkánkra, úgy tőle is elvárnánk ugyanezt.

8. Nem előre néz

Megeshet, az új főnök valamiért nem tud elszakadni az eddigi munkakörétől, feladataitól. Ahelyett, hogy az új dolgokat próbálná megoldani, a régit próbálja egyengetni. Ezt bizony nem szereti az ő főnöke sem…

9. ”Diktátor”

Nem egy új vezető már-már diktátor szerepben akar tündökölni beosztottjai előtt, mint saját kis területének egyetlen uralkodója. Nem egyszer emögött az a félelem áll, hogy munkatársai gyengének és döntésképtelennek tartják. Ha az új főnök mindenképp a „vezér” szeretne lenni, ne csodálkozzon, ha egy idő után nem lesz mögötte egy csapat, akiket irányíthat.

Forrás: bild.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Lányok Napja - Idén is várják a pályaválasztás előtt álló fiatalokat

Április 25-én rendezi meg a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja elnevezésű programot, amelyre immáron 13. alkalommal várják a tudományok, a technológia és az informatika világa iránt érdeklődő fiatalokat.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Milyen (új) készségekre van szükségük a gyermekeinknek a 21. században?

Vitathatatlan, hogy minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke az iskolában, majd felnőttként a magánéletében és választott munkahelyén egyaránt sikeres, boldog, kiegyensúlyozott legyen. A tanulási készségek fejlesztése segít a modern (munkakörnyezeti) elvárásokhoz való alkalmazkodásban.