2020.04.15. 17:50:12 8710 263

Veszélyben az állásom?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sajnos a koronavírus és az annak következtében kialakult helyzet számos gazdasági következményt is von maga után. Az egészség és biztonság megőrzése érdekében tett intézkedések egyik leglátványosabb találkozási pontja sajnos a munkajog világa.

Elbocsátás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Elbocsátás

A megváltozott körülmények már eddig is a munkaviszonyok részbeni átformálását eredményezték. A szerencsésebbeknek megadatott a lehetőség, hogy otthonról végezzék munkájukat, azonban számos szektorban erre egyáltalán nincs lehetőség a feladatkörök jellegénél fogva. Joggal merül fel a kérdés: mi történik, ha a kedvezőtlen gazdasági fordulatok miatt egy munkavállaló munkaerejére a továbbiakban már nincs szükség?

Első körben fontos kiemelni, hogy a munkaviszony munkáltató által történő megszüntetésére alapot adhat a munkáltató működésével kapcsolatos indok. Amennyiben a járványügyi intézkedések eredményeként kialakuló helyzet azt eredményezi, hogy a munkáltató működésében gazdaságilag kedvezőtlen fordulatok állnak be, úgy a határozatlan időre kötött munkaszerződéseket sajnos ezen okra hivatkozva megszüntetheti.

Fontos, hogy ez nem jelent azonnali hatályú felmondást, tehát a munkavállaló a felmondási idő tartamára még munkaviszonyban marad. A felmondási idő felére a munkáltatónak fel kell mentenie őt a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség alól. A felmentés tartamára a munkavállaló részére távolléti díjat szükséges fizetni. A távolléti díj megállapításánál figyelembe kell venni

a távolléti díj esedékességekor érvényes alapbért, esetleges pótlékátalányt; a megelőző hat hónapra irányadó teljesítménybért és bérpótlékot (amennyiben volt).

A munkáltató működésére alapított okból dönthet a csoportos létszámcsökkentés mellett; ez harminc napon belül munkavállalók nagyobb csoportjának elbocsátását jelenti. Minden olyan felmondás, amit ezen időtartamon belül a működési okra hivatkozással foganatosítanak, vagy közös megegyezés, amit a munkáltató emiatt kezdeményez, beleesik ebbe a kategóriába. A csoportos létszám csökkentéshez ugyanakkor számos egyéb kötelezettség is társul, melynek eleget kell tenni ahhoz, hogy szabályos legyen az intézkedés (konzultáció az üzemi tanáccsal, az állami foglalkoztatási szerv tájékoztatása).

Természetesen a felmondási tilalmak és korlátozások, mint például a várandósság vagy éppen a gyermekgondozási célú fizetés nélküli szabadság) ez esetben is irányadók.

Szerző: dr. Heinrich Renáta

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mindened a tészta? – Ezért jó/rossz, ha ezt fogyasztod

Lehet pizza, bukta, lehet káposztás cvekedli, lehet túrós tészta, spagetti, carbonara, neked mindegy is, a lényeg, hogy tészta legyen. Háziasszonyként is imádnivaló eledel, hiszen a tésztás ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek, így nem kell órákat a konyhában álldogálnod miattuk.