2023.05.17. 10:15:00 6267 234

Védj meg másokat, hogy téged is megvédhessenek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A közösségi média hírfolyamain alkalmanként feltűnnek olyan posztok és híradások, amelyekben segítségre szorult emberek mondanak köszönetet ismeretleneknek a segítségért. Az internet népe pedig elcsodálkozik azon, hogy vannak még “jó” emberek. Pedig ők is lehetnének azok.

Önvédelem - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Önvédelem

Nagyon félénk kislány és még gátlásosabb kamasz voltam, aki képtelen volt megvédeni magát, és akit csak ritkán védtek meg mások. Aztán megváltoztam. De, hogy másokat bántanak, azt sosem hagyom szó nélkül. Így mentettem már pl. macskát is suhancoktól egy buszon.

Két-három olyan esettel is szembesültem, amikor egy tagbaszakadt férfi fényes nappal egy nála jóval gyengébb nőt ütlegelt az utcán. A szomorú az volt, hogy a járókelő férfiak szemlesütve iparkodtak minél távolabb lenni az eseménytől, pedig csak annyit kellett volna tenniük, amit én is tettem, és biztonságos távolságból szólni a bántalmazónak, hogy azon nyomban fejezze be az ütlegelést.
A hozzám közel állók természetesen mindig elborzadnak ilyenkor, mert féltenek attól, nehogy megtorlás áldozata legyek, de én ehelyett inkább arra gondolok, ha én kerülök veszélyhelyzetbe, csak egy ember legyen, aki megáll és segít nekem!

Mit tehetsz, ha azt látod, hogy egyik embertársad veszélynek van kitéve mások által?

  1. Ha azt látod, hogy egy vagy több ember bánt egy másikat, ne késlekedj kihívni a rendőrséget, hogy mihamarabb elkezdhessék az intézkedést! Ilyenkor add meg a konkrét helyszínt és az elkövető(k) pontos személyleírását!
    Sok település rendelkezik saját polgárőrséggel vagy városrendészeti egységgel, így az ilyen segélyvonalak számát is érdemes rögzíteni a telefonkönyvünkben.

  2. Amikor úgy ítéled meg a helyzetet, hogy későn érhet oda a segítség, akkor önmagad biztonságát szem előtt tartva próbálj segíteni az áldozaton: Messzebbről, de próbálj meg kommunikálni az elkövetővel, felszólítva őt arra, hogy hagyjon fel aktuális cselekedetével.
    Ha van nálad mobiltelefon (márpedig mindig van), akkor készíts bizonyító erejű felvételt (kép vagy videó) a cselekményről, ez általában arra sarkallja a bántalmazókat, hogy elmeneküljenek. Azonban mindig legyen nekünk is menekülési útvonalunk, mert nem lehet tudni, hogy az agresszív viselkedésű személy miként reagál a közbelépésünkre.

  3. Amennyiben az esetnek vannak más szemtanúi is, mindenképpen kérj segítséget tőlük, hiszen együtt könnyebb lesz segíteni az áldozaton. Ha nem is folynak bele a bűncselekmény eseti megoldásába, legalább maradjanak ott a helyszínen, hogy lehetőségük legyen tanúként közreműködni a hatósági vizsgálat lefolytatása során.

Sokan attól félnek, hogy egy rendőrségi feljelentés és ügymenet túl sok macerával jár vagy esetleg egyenesen kockázatos rájuk nézve, azonban azt is jó tudni, hogy ilyen esetben kérvényezni lehet névtelenségünket az eljárás során való részvétel ideje alatt.
Az ilyen kérvények elbírálása az eljáró bíróság hatáskörébe tartozik. Vegyük figyelembe azt is, hogy a névtelen tanúk vallomása enyhébb súlyt nyomhat latba a nyilvánosan tett tanúvallomásokhoz képest.

Ugyanígy legyünk segítőkészek, amikor közlekedési baleset vagy szándékos rongálás szemtanúi vagyok, hiszen a normális együttélés szabályainak betartása minden állampolgár közös ügye és igénye!

Szerző: GAM

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...