2014.06.18. 10:52:11 6392 32

Védd a szemed! Mire figyeljünk napszemüveg vásárláskor?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bőrünket naptejjel, „belsőnket” megfelelő mennyiségű vízzel, fejünket és hajunkat kendővel vagy sapkával óvjuk a Nap káros sugaraitól. Azonban nem árt hangsúlyt fektetni szemünk világára sem, hiszen az a bizonyos UV, ha akarjuk, ha nem, mindig a látószögünkbe kerül. Lerágott csontnak tűnhet a téma, de az utcai árusok, olcsó üzletek nem csökkenő „napszemüveg forgalmából” arra következtethetünk, nem árt az ismétlés.

Védd a szemed! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Védd a szemed!

Mitől óvjuk szemünket?

A bevezetőben már írt láthatatlan fénytől, vagyis az ultraviola sugaraktól, melyeknek három fajtáját különítjük el: UVA, UVB, UVC. Utóbbitól (még?) nem kell tartanunk, hiszen az ózonréteg elnyeli, az UVA és az UVB sugarak viszont bőrproblémák mellett egyéb, szemészeti elváltozásokat is okozhatnak. Mindez nem azonnal, hanem az eltelt idő során fokozatosan bekövetkező „besugárzásokat” összeadva, évek múltán jelentkezik. Kezdetben szaru- és kötőhártya gyulladást, később hályogot, netán rosszindulatú elváltozást is okozhatnak.

Védd magad!

Persze, nehéz ellenállni a kirakatokból, utcai árusok pultjairól ránk mosolygó, divatos és meglepően olcsó napszemüvegek hadának. Azonban érdemes fontolóra venni, hogy inkább most áldozunk rá egy kicsit nagyobb összeget és leszünk kevésbé trendik, minthogy jó néhány év múlva szemüvegre, műtétre kelljen költeni.

Mert nem mindegy!

Amennyiben minőségi szemvédőt szeretnénk, jó, ha tudjuk, hogy annak lencséje teljes mértékben véd a káros napsugarak ellen, a különböző színeket egyenletesen szűri, a szembe kerülő fény erősségét csökkenti, ugyanakkor nem torzít, sőt, optikailag tökéletesít, sérülésmentes felülettel bír.

Ha legújabb kedvencünk nem rendelkezik 100%-os UV védelemmel, lencséi a szembe jutó fényt ugyan csökkentik, viszont nem szűrik meg a káros sugarakat. Sőt, mivel az üveg sötét, így a pupilla kitágul a kisebb fényerő miatt, így UV szűrő hiányában a káros sugaraknak szinte szabad az út „szemünk világához”.

Tudtad, hogy a szín nem csak a divat miatt fontos?

Léteznek teljesen színezett, vagy átmenetes színű (lentről felfelé fokozatosan sötétedő) lencsék. A napfény erősségétől függően érdemes kiválasztani, mennyire színezettet szeretnénk. Habár maga a színezés független az UV-védelemtől, azonban hiába tetszik Neked a zöld színű lencse, ha a Te igényeidnek inkább a barna nyújtotta lehetőségek felelnek meg. De miért is nem mindegy a szín?

Zöld: tompítja az éles fényt, anélkül, hogy sötétítené a képet. Az ilyen színű lencse garantálja a legjobb színlátást és minden körülmények között (tehát bármely fényviszonyban) megállja a helyét.

Kék: kevés funkciója van, inkább divatból került a palettára.

Szürke: nem emeli ki a kontrasztokat, a szürke lencsén át a színek sem torzulnak. A világ a maga természetes valójában tárul elénk.

Barna: ha valódi színeket és erős kontrasztokat szeretnél, válaszd ezt a színt. Javítja a mélység érzékelését is.

A forma is számít!

Egyelőre még nem ott tartunk, hogy vajon milyen stílusú napszemüveg áll jól Neked. Hidd el, a védelem még mindig fontosabb.

Lényeges, hogy a választott termék jól fedje a szemet és a szem körüli területet is, minden irányból. Illeszkedjen jól az arcunkhoz, de a keret ne érjen a bőrhöz, a szemöldökhöz, szempillákhoz, mosolygáskor, pislogáskor sem. Ne nyomjon sehol (halánték, orrnyereg), legyen szinte észrevétlen a viselete.

És persze, jó, ha összhangban van velünk, arcformánkkal, hajszínünkkel, életstílusunknak, és ha nagyon szeretnénk, az aktuális divatnak is megfelel. Ne sajnáld az időt vásárláskor arra, hogy viseld a szemüveget, hiszen így derül ki igazán, hogy kényelmes-e, megfelel a fent leírtaknak? Csakis sérülés- és karcmentes lencse jöhet számításba!

Tovább is van, mondjam még?

Ha jót akarsz a szemednek, csakis CE jelzéssel (gyártói garancia arra, hogy a termék megfelel az európai előírásoknak) rendelkező napszemüveget vásárolj! Ha 100%-os védelmet szeretnél az UV sugarak ellen, keresd az UV400 feliratot a lencsén.

Ha volt már szerencséd szaküzletben napszemüveget keresni, láthattad, hogy általában mindegyikhez tartozik egy kis füzet, amin különböző kategóriába sorolják az általad választott terméket is. A kategória függ a fény elleni védelemtől és a színezettség erősségétől (NF EN 1836:1997-es európai szabvány szerinti besorolás):

0-s: a lencse tiszta vagy enyhén színezett, inkább az esztétikum és a kényelem a cél;

1-es: enyhén színezett lencse, részben felhős időben tesz jó szolgálatot

2-es: közepesen színezett lencse, átlagos napsütéshez;

3-as: sötét lencse, erős napfényben használatos

4-es: nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfényhez

Vízparton, havas tájon járva az erős, visszaverődő fénytől az ún. polarizált lencse óvja meg szemünket, mely megszűri, szétválasztja ezeket a sugarakat. Ez az UV védelemtől független.

Hol érdemes?

Ha rászántuk magunkat, hogy jobban körülnézünk a napszemüveg piacon, a már írt boltok, utcai árusok, drogériák, diszkontok olcsó kínálatát hanyagoljuk. Keresgéljünk inkább optikai szaküzletben, ahol ugyan kicsit drágábban vásárolhatunk, de nyugodtan kérhetjük a szakember segítségét a választással kapcsolatban. Ha megfelelő helyről választunk, a hozzáértő segítség mellett az esetleges alkatrész pótlásával, garanciális szolgáltatásokkal sem lesz probléma.

Forrás: latszereszszovetseg.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...