2014.05.02. 09:29:23 5260 18

Városszéli puhányok, irány a part!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Aki eddig még nem tette meg, annak ideje leporolni a télre gondosan elrakott horgászfelszerelést, hiszen itt a tavaszi idény! Sőt, hamarosan beköszönt a nyári is, így nem árt szemügyre venni, mi mindenre kell odafigyelni felszereléssel, csalival, az optimális horgászhely kiválasztásával kapcsolatban, hogy a nagy ho-ho-hóból a végén nagy hi-hi-hi-hi legyen a teli száknak köszönhetően.

A horgászat nyugalma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A horgászat nyugalma

Egyre melegebb napsugarak=egyre melegebb vizek

A tavasz beköszöntével horgászvizeink hőmérséklete folyamatosan emelkedik, és ugyanilyen tempóban tér magához a telet itt átvészelő élővilág. A halak a hideg évszakban sem alszanak, csupán életfunkcióik lassulnak le, kevesebb táplálékra van szükségük, és azért is kevesebb utat hajlandóak megtenni. Viszont rendkívül jól érzékelik téli vermelő helyeik és a sekélyebb, a tavaszi napsugaraknak köszönhetően egyre melegebb vizek közti hőmérséklet különbséget. A napos órák számával egyenes arányban népesednek be ezek a kevésbé mély részek.

Hidegben tilos a világos

Habár a hűvösebb vízben a halak kevesebb táplálékot fogyasztanak, azért nem árt némi etetőanyaggal felkelteni az érdeklődésüket, illetve egy helyre csődíteni őket. A tápanyagban gazdag eledelt érdemes feldobni némi csontival, gilisztával, etetőszúnyoggal. Arra figyelni kell, hogy minél hidegebb a víz, az etetőanyag annál sötétebb legyen (a világos elijesztené a halakat), majd ahogy melegszik, elindul az élet, egyre zavarosabb lesz, így egyre világosodhat az etetőanyag színe is.

Bot, zsinór, horog és a rávaló

A bot megválasztásakor vegyük számításba azt is, hogy a kora tavaszi napokban a halak még a tó parttól távoli részén tanyáznak, így a spicc- vagy rakós botok helyett válasszunk inkább feeder, gerinces match- vagy pickerbotot. Mivel ilyenkor kevésbé veszik menekülőre a horoggal küzdők, mint mondjuk nyáron, elegendő a vékonyabb (pl. 16-os) zsinór is, melynek végére kicsi (12-20), vékony húsú, előkéhez igazodó horog kerüljön. Mindenképp voksoljunk a magas fehérjetartalmú csali mellett, mint például a giliszta, pinki, csontkukac, szúnyoglárva, főtt kender vagy csemegekukorica.

Tipp horgászfeleségeknek

Szívet melengető érzés látni párunk arcán a gyermeki örömöt az első napsugarak láttán: „Mikor megyünk horgászni?” Igen, Ti, Te és Ő (és ha vannak már, akkor a gyerekek). Az első időkben egy-két halk nem tudom-mal elodázható a kérdés, de ahogy a hőmérő higanyszála feljebb kúszik, lányok, szorul a hurok. No, ilyenkor kell előbányászni az éjjeliszekrény alsó fiókjából a „Majd egyszer kiolvasom” címkével ellátott magazinokat, az eddig befejezetlen könyveket és a természet lágy ölén, madárcsicsergés és urunk (remélhetőleg gyakori) felszisszenései közepette („Kapás!”) az utolsó betűig „kivégezni” őket. Így mi is pihenünk, művelődünk, a családi béke is megmarad és a vacsorára való is meglesz.

Forrás: haldorado.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.