2019.10.16. 17:59:41 11414 356

Váratlan vendég – Süni a kertben, mit tegyek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kedves kis jószágokat szinte mindenki szereti, így megörülünk látogatásuknak a kertünkben. Mivel tehetjük komfortossá nekik a helyet, kínáljuk-e valamivel? Valójában hasznosak nekünk? És jót teszünk-e azzal, ha befogadjuk, terráriumba, ketrecbe tesszük? Minden, amit a sünökről tudnod érdemes!

Süni - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Süni

Édes kis tüskés barátaink, a sündisznók általában nyár végi, őszi meglepetésként érkeznek a kertbe és mivel nem kártékonyak, viszont nagyon aranyosak, általában szívesen látjuk őket. Csináljuk okosan, hátha marasztalni tudjuk őket.

A süni nem kér tejet!

Nagyon kedves dolog, ha megvendégelnéd a kis jószágot, vagy az egész famíliáját, de jó, ha előbb tájékozódsz, hogy mire van szüksége. November végétől márciusig tüsi barátaink kivonják magukat a forgalomból egy kiadós téli álom erejéig, ehhez azonban jó sok tápanyagra is szükségük van. Ősszel tehát igyekeznek jól lakni és biztonságos kuckót találni, ezért is futhattok egymásba.

A legfontosabb talán az, hogy tejet semmiképp ne kínálj nekik, mert a laktóztól betegek lesznek. Víz viszont legyen elől. Enni általában földigilisztákat, csigákat, rovarokat, egereket szoktak, így hasznosak tudnak lenni a kertedben, de az elhullott gyümölcsre is szívesen járnak rá. Kínálhatod őket cicáknak való konzervvel, de ha ez nem áll rendelkezésre, májat, halat, lágy és főtt tojást, őszi gyümölcsöket is adhatsz neki bátran. Ha gyakran lakhatnak jól nálad, jó eséllyel beköltöznek, vagy sűrűn visszajárnak majd.

A biztonság az első

Akár hosszútávon, akár alkalmi vendégként jár nálad a sündisznó, igyekezz biztosítani a testi épségét. Ha kutyusod, cicusod van, kerítsd el a süni tartózkodási helyét, illetve azt, ahová tálaltál neki. Az is fontos, hogy autó se járjon az útvonalon, így, ha a kertben parkolsz és a sün útvonala keresztez, egy kis elemózsiával csábítsd biztonságosabb területre! Avar gereblyézéskor, vasvillázáskor és avarégetéskor legyünk nagyon figyelmesek, hiszen az önmagát télire már elcsomagolt állatka könnyen áldozatul eshet a kerti munkánknak.

Ne vidd be

Hogyha nem nagyon pici, egyértelműen elhagyott, bajba jutott süniről van szó, akkor lehetőség szerint inkább kinn teremts neki biztonságos környezetet. Egyrészt, mert a felnőtt állatot a gyermeke, az apróságot a szülei hiányolhatják, másrészt vadállatokról beszélünk, kint érzik jól magukat, természetes közegükben, szabadon. Az sem elhanyagolható szempont, hogy életmódból adódóan számtalan fertőzést terjeszthetnek, ezért, ha szükséges is csak kesztyűben érdemes megfogni őket.

A karton doboz ideiglenes mentsvárnak jó ötlenek tűnhet, ha esetleg kutyus elől kell menteni éjszaka közepén, ám mégsem az. Semmi perc alatt kirágják és lehetetlen helyekre bújnak el, ahonnan igazi kihívás lesz biztonságban kikönyörögni őket. Válasszunk inkább magas falú műanyag ládát (nyitott tetővel!).

Ha meggyőződtél róla, hogy biztonságos albérletet tudsz biztosítani hosszú távra a sünidnek, marasztalásként az étel mellett búvóhelyet is kialakíthatsz neki. Félreeső nyugodt részre halmozz lehullott leveleket, csábítóan fog hatni az álmos disznócskának.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...