2023.04.04. 12:30:00 5940 231

Új név, új sors: Mit tehetsz, ha nem szereted a nevedet?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nevedben a sorsod. A név kötelez. Kedves gyermeknek sok a neve. Ezekben a szólásokban az a közös, hogy azt sugallják a nevünk rendkívüli módon meghatároz minket. Tegyük fel hogy egy konkrét keresztnevű ismerősöddel pórul jártál. Valószínűleg ezentúl a többi azonos keresztnevű személlyel óvatosabb leszel. De mi van akkor, ha a saját neved az, amit nem hallasz szívesen?

Ritka női név - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ritka női név

Komolyan meg tudok döbbenni néhány olyan névadáson, amit a modern szülők követnek el manapság. A különleges nevek adását még meg tudom érteni, de a direkt viccesre vett neveken csak csóválom a fejem. Természetesen a szülők kiváltsága a gyermekük elnevezése, de ezzel a joggal nem szép dolog visszaélni.

“Meggyőződésem, hogy az emberek a maguk képére alakítják a nevüket. Így válik egy név széppé vagy csúnyává.”
Lucy Maud Montgomery

A nevünk vitathatatlanul az identitásunk részét képezi, amit jó esetben kisgyermekként, kamaszként és felnőttként is önazonosnak érzünk, de legalább elfogadunk. Amikor azonban valaki úgy érzi, hogy a neve túl átlagos vagy túl furcsa, esetleg éppenséggel olyan nevet kapott, ami bizonyos kontextusban kínos, akkor van lehetősége orvosolni a helyzetet!

Néha megnyugvást hoz ad, ha nekünk tetsző becenevet választunk magunkkal, és megkérjük az ismerőseinket, hogy ezentúl inkább nevezzenek minket így.
Szerencsére hazánkban is van lehetőség arra, hogy jó indokkal hivatalosan is nevet változtathassunk, ebben a folyamatban inkább a névadók véleménye lesz rázós. A szülők esetleg bántva érezhetik magukat amiatt, hogy gyermekük a neki választott nevet elutasítja. Amikor a névváltoztatáson kezdünk gondolkodni, beszélgessünk a családtagjainkkal a nevünkkel kapcsolatos problémákról - rossz érzések, fájó emlékek, szekálás stb.

Hogy változtathatjuk meg a születési nevünket?

Budapest Főváros Kormányhivatala foglalkozik a vezeték- és a keresztnevek megváltoztatása iránti kérelmek elbírálásával. Ehhez az érvényben lévő formanyomtatván pontos kitöltése, majd leadása előtt 10.000 Forint összegű igazgatási szolgáltatási díjat is ki kell egyenlítenünk. A kérelmünket csak az illetékbélyeg felragasztása után nyújthatjuk be.

Az új nevünket különös gonddal válasszuk ki, mivel csak nagyon alapos okkal tudunk újabb névváltoztatási kérelmet benyújtani az előző esettől számított 5 éven belül. Ez esetben már emelt, 50.000 Forint összegű igazgatási szolgáltatási díjra kell számítanunk a jelenlegi szabályozás szerint.

Forrás: www.brusszel.mfa.gov.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...