2017.11.06. 11:17:11 11625 346

Tűzre a szeméttel? - Felejtsük el!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tippeljen kedves olvasó, mi követel több emberáldozatot? A hideg vagy a közlekedés? És ha nem csak az utcán fagyhalált szenvedetteket vesszük, hanem a fűtés áldozatait is? Igen, a fűtés!

Kályha - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kályha

Az emberi találékonyság kimeríthetetlen, sokan gondolják úgy, hogy két legyet ütnek egy csapásra. Spórolnak a fűtőanyaggal és még a háztartási hulladékot is eltüntetik, ha az kerül a fűtőberendezésbe, nevezzük néven: a kályhába. Tagadhatatlan, hogy egyes helyeken a szegénység a kényszerítő erő, legtöbb esetben mégis inkább a tájékozatlanság és felelőtlenség okolható azért, hogy „rossz fát teszünk a tűzre”, hogy ezzel a bocsánatos hasonlattal éljünk.

A legálisan használható tüzelőanyagok között is van kifejezetten károsnak mondhatóak, és bár ezek teljes betiltása nem, de a szabályozás kialakítása 2020-tól várható.

Az azonban már a tudatlanságnak és felelőtlenségnek köszönhető, hogy tüzelőanyagnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető hulladék is bekerül a kályhákba. Mondjuk ki, hogy alattomos és megbocsáthatatlan a hulladékégetés. Alattomos, mert hiába ütközik jogszabályba, nehéz vele szemben fellépni még a hatóságoknak is. Megbocsáthatatlan, mert több korai elhalálozás írható a számlájára, mint gondolnánk.

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Kormányrendelet egyértelműen fogalmaz: Tilos a légszennyezés, a diffúz forrás környezetvédelmi követelményeknek nem megfelelő működtetése miatt fellépő levegőterhelés, valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése, továbbá a levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezettséget okoz. Emiatt tilos a hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése. Ez alól egyetlen kivétel, miszerint a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése megengedett. A festett ajtótokok, kiselejtezett bútorok tehát már nem tartoznak ebbe a körbe!

A közlekedési baleseteknél 10x annyi ember korai halálát okozza a légszennyezettség. Persze, a nagy kémények, no és a kipufogók! A számok mást mutatnak. Az egészségre fokozottan veszélyes kisméretű szálló-por kibocsátás közel kétharmadát (70 százalékát!) a lakossági fűtés okozza.

Amikor tehát valaki plüssállatkákat, műanyagot és bármilyen más hulladékot éget el a kályhában, kandallóban, hogy azzal fűtsön, olyan mérgező anyagokat és apró méretű porszemcséket ontja tele környezetébe (a sajátjába is), amelyek belélegezve a tüdőbe, onnét pedig a véráramba jutva súlyos betegségeket okoznak. Ezek az apró szemcsék nem csak önmaguk miatt, de az égetés során felszabaduló és rajtuk könnyedén megtapadó mérgező anyagok miatt is veszélyesek. Ugyancsak ezeken ’utazva’ kerülnek a szervezetbe baktériumok, vírusok és gombák is.

A szennyezettségre a fűtőberendezéseink állapota is hatással van, így éves karbantartásukról is gondoskodjunk kellő időben.

Legfőképpen pedig ne áltassuk magunkat és másokat, higgyünk a tényeknek, és ha szükséges, változtassunk - ha szükséges - legalább saját hozzáállásunkon. Az olcsóbb fűtési módozatok az orvosi költségeinken mutatkoznak meg, egészségünk a tét. Tájékozódjunk, beszélgessünk szomszédainkkal a kérdésről, gondolkozzunk hosszútávon!

dr. Gombolai Éva

Forrás: DAS

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.