2015.04.22. 17:03:15 13082 359

Tudtad, hogy az írisz gyógynövény is?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A dalmát nőszirom, azaz az írisz kertek színes lakója, tavaszi csokrok bájos kis virága, de tudtad azt, hogy gyökeréből akár gyógyteát is készíthetsz? Bármilyen furcsa, ez a dísznövény bizony gyógyhatással is bír, és segíthet a felső légúti betegségek kezelésében. Neve egyébként a szivárvány görög istennőjének, Irisznek a nevéből ered.

Írisz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Írisz

Jellemzők:

A dalmát nőszirom a nősziromfélék hatalmas családjába tartozik (amelyhez mintegy kétezer faj sorolható). Kardszerű levelei akár 80 cm magasra is felnyúlhatnak. A vízszintes gyökértörzsből kifejlődő száron rendszerint néhány virág jelenik meg. A friss gyökértörzs orrfacsaró illatot áraszt, csak a szárítást követően nyeri el jellegzetes ibolyaillatát és veszíti el csípős ízét. Gyökértörzsével időnként "ibolyagyökér" néven is találkozhatunk.

ELŐFORDULÁS

A dalmát nőszirom a mediterrán térségben vadon is nő, szúros, örökzöld cserjések (machiák) területén, valamint sziklás hegyoldalakon és ligetekben. Hazánkban igen elterjedt a növény kerti termesztése. A mi éghajlatunkon gyakran találkozhatunk sárga nőszirommal a mocsaras erdők talaján. A nőszirom természetben előforduló számos változata törvényi védelem alatt áll.

GYÓGYÁSZATI ALAPANYAG

A népi gyógyászatban kizárólag a dalmát nőszirom vagy a vele közeli rokonságban álló kerti nőszirom és sárga (vagy mocsári nőszirom friss vagy szárítot gyökértörzsét hasznosítják.

HATÓANYAGOK

A gyökértörzsben található hatóanyagok közül a legértékesebbek a csersavak, a növényi gyanta, a flavonoidok, a keményítők. A nősziromfélékre jellemző ilóolajat is tartalmaz kis mennyiségben, ennek köszöhető a növény ibolyaillata.

ALKALMAZÁSA

A dalmát nőszirom gyökértörzsét torokfájás, köhögés és asztma kezelésére szolgáló gyógynövényteákhoz keverik. Az ún. "ibolyagyökeret" korábban rágóka gyanánt adták a gyerekeknek, higiéniai okokból azonban manapság ezt már nem ajánlják.

A porított gyökértörzset fogtisztító por és hintőpor készítéséhez használják fel. Alkalmazzák ezenkívül tinktúrák előállításához, tömény szeszes italok, likőrök ízesítéséhez és illatcsomag (potpourri) készítéséhez is.

Tea

1 kávéskanál felaprított gyökértörzset egy pohár lobogva forró vízzel felöntünk, 5 perc múlva leszűrjük. Torokfájás és köhögés esetén igyunk meg naponta 2-3 csésze teát. Felső légúti panaszok enyhítésére szolgáló gyógyteákat kizárólag a dalmát nőszirom gyökértörzséből ritkán készítenek - többnyire más gyógynövényekkel, például martilapufűvel keverik.

Főzet

A kiütéseket, enyhébb bőr- vagy nyálkahártya-irritációkat öblítsük le vagy törölgessük űt erős főzettel: 10 g gyökértörzset 1 dl hideg vízzel felöntünk, felforraljuk, majd 5 percig főzzük. Ezután 20 percig állni hagyjuk. A főzetet borogatás készítéséhez is felhasználhatjuk.

Por

A dalmát nőszirom porrá őrölt gyökértörzse hintőpor gyanánt is alkalmazható bőrkiütés vagy fokozott lábizzadás esetén. Mézzel elkeverve (1 kávéskanál port ugyanennyi mézzel) hurutoldás céljából is fogyaszthajuk köhögés esetén.

ÉRDEMES TUDNI

Gyógyászati célból történő hasznosításra a gyökértörzset októberben ássák ki, majd alapos tisztítást és hámozást követően felszeletelik és megszárítják. A gyökértörzset csak akkor őrlik porrá, ha már teljesen száraz.

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatott illetve véleményt.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában