2014.04.20. 12:02:53 4191 19

Tudjuk, mit csinálsz jövő hétvégén - BUDAPEST100
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Dreher Sörgyár, Astoria szálló, Le Meridien, sertéshizlalda, Óbudai Gázgyár, a Barátok közt háza - mind 1914-ben épült. Idén összesen 16 intézmény és még 43 lakóház csatlakozott a százéves házakat ünneplő programsorozathoz. Április 26-ra és 27-re ne csinálj sok programot, jön a negyedik Budapest100!Ez a város megérdemli.

A barátok közt ház | Forrás: panoramio.com/ - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A barátok közt ház | Forrás: panoramio.com/

Pontosan mit?

A Budapest100 egy kétnapos esemény, a neve sok mindent elárul: a főváros idén százéves épületeivel foglalkozik. A lakóközösségekben – már ahol egyáltalán létezik – mindenkinek megvan a maga özvegy Vérné Emíliája vagy a rendes figurája a gangról. A Budapest100-ban azt is szeretjük, hogy a programdömping mellett foglalkozik a házak lakóival, képes összehozni őket. Lakógyűléseket szerveznek, a házakban élőket aktívan bevonják egy hosszabb folyamat során.

Az mit jelent?

Önkéntesek, lokálpatrióták és az épületekben élők, dolgozók szervezik a programokat a maguktól csatlakozó házakban, intézményekben.

Milyeneket?

Házbejárást, pikniket, koncertet, sétát, slam poetryt, kiállítást, bolhapiacot, színházat, gyerekprogramot, kertészkedést, előadást, vetítést, fröccsözést, biciklizést. Ilyesmit. A programok nagy részéhez nem kell regisztrálni, de több séta már betelt. A csatlakozó épületeket ingyen lehet látogatni.

Az egész városban lesznek programok?

Igen. Az I.-től a XIV. kerületig mindenhol vannak csatlakozó házak, ezeken kívül még a XIX. és a XXII. kerületbe lehet menni Budapest100-as programra.

Budapest100Budapest100

Na és mit emelnénk ki?

A korábban említettek mellett például az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium épületét, a Sas-hegy lábánál a Petőfi Sándor laktanyát, Zuglóban a Radnóti-gyakorlógimnáziumot, a csillagos házakat, a Ferenciek tere 11-et a Katona előadásaival, a Dózsa György út 102.-t kertészkedéssel és Esti Kornél-koncerttel, a Baross utca 100.-at lakáskiállítással és mesevetítéssel a százéves diafilm kapcsán. De annyi minden van még. Például záróbuli 27-én este a Hátsó Kapuban. Ezen a linken elérhető mind az összes program. A programfüzeteket a szervezők szétdobálták a városban, a VII. kerületben például szinte elkerülhetetlenek.

Kik szervezik a Budapest100-at?

Az indító az OSA Archívum, a projektgazda a KÉK- Kortárs Építészeti Központ. A Budapest100-ban kutatók is dolgoznak, az önkénteseket pedig a zónakoordinátorok fogják össze.

Srácok ugrálnak a ház tetején - BP100 2013

Hogy ment ez eddig?

2011 áprilisában ötven épülettel és intézménnyel indult a projekt, amire akkor 16 ezren mentek el. A házakat be lehetett járni, megújultak épületrészek. 2012-ben spontán jelentkeztek házak, végül összesen hatvan épület csatlakozott. Tavaly több mint 18 ezren mentek el a programokra, 15 intézmény és 25 lakóház vett részt, és külön nosztalgia villamosok is furikáztak a városban.

Miben más a 2014-es Budapest100?

Idén lehet például szakmázni a Budapesti Műszaki Egyetem építészkarának diákjaival, készülnek városszociológiai kutatások, tematikus túrák, az épületeket összekötő játékok.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?

Kóstoltad a világ leghíresebb ételeit?

A külföldi utazások során a hely kultúrájával, történelmi érdekességeivel és embereivel való megismerkedés egyik örökzöld módja az ott hagyományos és népszerű ételek megkóstolása. Az ételek így méltán képezhetik kirándulásaink fénypontját és képesek megnövelni az utazási élményeket.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.