2016.06.24. 23:03:24 8401 186

Több mint százezren írták már alá az újabb referendum kiírását célzó petíciót Nagy-Britanniában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több mint 100 ezer ember írta alá péntek délutánig az EU-tagságról szóló újabb brit referendum kiírását célzó petíciót a brit parlament internetes oldalán. A parlamentnek ennyi aláíróval már kötelezően fontolóra kell vennie a petíció vitára bocsátását.

London, Parlament - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com London, Parlament

A petíció egy új szabály elfogadását célozza, amelynek értelmében a népszavazáson legalább 60 százalékkal kell nyernie valamelyik oldalnak, 75 százalékos részvétel mellett. Ellenkező esetben újabb fordulót, azaz újabb népszavazást kell kiírni.

Az eredmények szerint a csütörtöki népszavazáson a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százalék a bennmaradásra. A brit választási bizottság a manchesteri városházán közölte, hogy a népszavazáson mintegy 33 és fél millióan vettek részt, a szavazásra jogosultak 72 százaléka.

Magyar idő szerint délután 6 órakor már több mint 140 ezer aláírás gyűlt össze, és a britek olyan rohamtempóban látogatták a parlament petíciós oldalát, hogy egy időre össze is omlott.

Nagyot gyengült pénteken a forint

A Brexit-szavazást követő piaci kilengések közepette nagyot gyengült a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a brit font-sterlinget kivéve.

A bankközi devizapiacon az eurót este fél nyolckor 317,77 forinton jegyezték, ami a forint 1,52 százalékos napi gyengülésének felel meg. Az euró árfolyama 312,06 és 322,03 forint között alakult napközben. Az eurót 24 órával korábban, csütörtök este 314,58 forinton jegyezték, míg a hét elején 313,38 forinton.

A font-sterling árfolyama péntek este fél nyolckor 391,44 forint volt, ami egy nap alatt 4,83 százalékkal erősebb forintárfolyamot jelent a brit devizával szemben. Év eleji 413 forintos árfolyamához képest a forint 8,75 százalékkal lett erősebb a fonttal szemben.

A dollár 284,72 forinton állt péntek este, 3,95 százalékkal erősebben napi kezdőárfolyamánál. A dollár jegyzése 273,37 és 293,01 forint között mozgott pénteken. Csütörtök este 276,92 forinton, a hét elején 275,82 forinton jegyezték a dollárt.

A svájci frank estére 3,19 százalékkal 293,50 forintos jegyzésre erősödött. Nap közben a svájci frank jegyzése 283,80 és 301,15 forint között alakult. Csütörtök este 288,89 forinton, a hét elején 287,65 forinton jegyezték a svájci frankot.

Az euró pénteken 2,20 százalékkal 1,1177 dollárra gyengült. Az eurót csütörtök este 1,1359 dolláron, hétfőn reggel 1,1362 dolláron jegyezték.

A font árfolyama péntek este 1,2314 eurón állt, 6,28 százalékkal gyengébben napi kezdőárfolyamánál. Az év eleji 1,31 eurós árfolyamánál a font-sterling jelenleg 9,30 százalékkal áll gyengébben.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A gyöngyhalászok bizarr munkanapjai és gyakori végzetük: a fűrészfogú halál

A drágaköveiről egykor híressé vált Ceylon szigete később a gyöngyhalászatnak adta át a stafétát. Hajdanán a nemesgyöngy-halászatra specializálódott bennszülöttek egy cápabűvölő jelenlétével és bátorításával ugrottak be a vízbe, hogy kagylózsákmánnyal a kezükben térjenek vissza a hajóra. A halászok által összegyűjtögetett kagylókat felhalmozták, majd elárverezték. A felvásárlók sokat kockáztattak ezzel az üzlettel, hiszen rengeteg kagylóban nem lelték meg a gazdagság forrásaként számon tartott gyöngyszemet. Ám a kereskedők kockázatvállalása eltörpült az életüket minden nap kockára tevő gyöngyhalászokéi mellett.

Velem is megtörténhet? – Tömegbaleset, szállodatűz és egyéb káresetek tanulságai

Kevesebb mint három hét leforgása alatt két sokakat érintő káresemény történt. Február 25-én, vasárnap, reggel tömegbaleset történt az M7-es autópályán. A balesetben több, mint 40 autó volt részes, 18 ember sérült meg és egy ember életét vesztette. Velem ez nem történhet meg… - gondoltam. Aznap reggel valószínű ugyanezt gondolták azok is, akik a jó időt kihasználva elindultak a Balaton felé. Sokan csak Velencéig jutottak.