2014.12.01. 09:40:57 4657 30

Tisztázzák az eddig kiirthatatlan hálapénz jogkörét
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Magyar Hírlap értesülései szerint a Legfőbb Ügyészség végre megvizsgálná a hálapénz kérdéskörét és módosítaná a rávonatkozó törvényi szabályozást a büntető törvénykönyvben.

Hálapénz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hálapénz

A lap hétfői számában Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője azt mondta, hogy a jogalkotónak kell eldöntenie azt, hogy a hálapénz büntetőjogi tényállás maradjon-e, vagy sem. Ezt figyelembe véve kezdeményezett jogszabály-módosítást az ügyészség, amelynek figyelmét a problémára a rezidensszövetség hívta fel.

Sinku Pál, a Legfőbb Ügyészség tanácsosa egy konferencián fejtette ki, hogy az orvosi hálapénz büntethetősége az elmúlt két évben sajátos jogértelmezésen ment keresztül, és számos ellentmondást hozott felszínre. A helyzetet bonyolította a munka törvénykönyvének módosítása, amely újraszabályozta a hálapénz témakörét.

Az orvosok esetében – a munka törvénykönyve felhatalmazása alapján – a munkáltató egészségügyi intézmény rendelkezésén múlik, hogy utólag elfogadhatnak-e hálapénzt. Ez viszont jogbizonytalanságot jelent, hiszen a munkáltató engedélye az egyik kórházban nem teszi jogtalanná a hálapénz utólagos elfogadását, máshol azonban ezt tiltják, ezért jogtalan – fejtette ki Sinku.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...