2020.05.04. 14:46:12 9177 322

Termeld meg otthon a zöldséget, gyümölcsöt a családnak!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egészségesebb és praktikusabb, ha magad termeled meg a szükségeset a családnak. A karantén ideje alatt pedig logikus is, ha kimerészkedünk a kertbe és esetleg komolyabb terveket szövünk az eddiginél, hiszen van időnk. De mennyi terület és milyen felosztás kell ahhoz, hogy megtermeljük a napi fogyasztáshoz szükséges zöldségeket?

Konyhakert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Konyhakert

Ha kiskertet tervezünk, elsődleges szempontként a saját családunk fogyasztását kell szem előtt tartanunk. Mindenből annyit érdemes termelnünk, amennyit elfogyasztunk, ide számítva a befőzések, aszalások, savanyítások, fagyasztások eredményeit is. A túltermelést a tágabb családban, szomszédi vagy baráti körben ugyan elajándékozhatjuk, de alapos tervezéssel a fő célra, a háztartásunk ellátására ideális mennyiséget termelhetjük meg.

Használhatóság előtérben

A fentiekből kiindulva tehát, hiába könnyen és jól terem valami, nem feltétlenül érdemes ültetnünk, ha egyszerűen nem fogy el. Fölöslegesen gondozunk spenótot vagy épp tököt vagy karalábét, ha hozzá sem nyúl a végeredményhez a család legtöbb tagja. Cseréljük inkább ezeket a kedvencekre, ültessünk padlizsánt, paradicsomot, erős paprikát, ha azt a család jobban preferálja. Hüvelyesekből is ennek fényében válogassunk.

Fektessünk hangsúlyt a fűszernövények otthoni termesztésére is, hiszen a kis helyigényű fűszerek általában könnyedén gondozhatóak és sokkal ízletesebbé teszik az ételt, mint szárított és őrölt bolti társaik. A csípős paprikát mi magunk is száríthatjuk, savanyíthatjuk, a fűszernövények legtöbbje pedig megőrzi friss aromáját, ha fagyasztással tartósítjuk.

Felosztás – akár a profik

A kis kertünk területét osszuk be körülbelül 120 centiméter széles ágyásokra, melyek párhuzamosan futnak egymás mellett és szűk két arasznyi munkaút választja el egymástól a sávokat. A munkaút nagyon fontos, hogy a gyomlálási, ápolási és betakarítási folyamatok során ne tapossunk a növényekre. Ezt a területet érdemes takarni, akár fenyőkéreggel, mulccsal, kaviccsal vagy gyaluforgáccsal, így esőzések után sem ragadunk a sárba, a nagyobb nyári zivatarok pedig kevésbé verik fel a sarat a növényeinkre.

Mivel a ház körüli kertet általában sokféle, de kisebb mennyiségű zöldség megtermelésére hasznosítjuk, így nem érdemes nagy helyigényű zöldséget, gyümölcsöt nevelnünk. A burgonya, fejes káposzta, görögdinnye, sütőtök ültetését hagyjuk a nagyobb területtel rendelkezőknek, hiszen ezeket kis mennyiségben termeszteni szinte lehetetlen, a fölösleggel pedig nem tudunk mit kezdeni.

A fenti felosztás alapján, ha 100 nm hasznosított területben gondolkodunk, ami átlag 4 fős család igényeit jól kiszolgálja, akkor 60 métert szánjunk az egyéves növényekre, és 10 métert az évelőkre, amik következő években is teremnek újra ültetés nélkül.

Ne maradjon ki a veteményes jelölése!

Érdemes magunk és kevésbé kert-értő családtagjaink miatt is jelölni, hogy mit hová ültettünk így nyomon követni is egyszerűbb a növekedésüket és nem maradnak el az ültetést követő munkák sem. A jelöléshez használhatunk erre a célra kapható sorjelölőket is, de készíthetünk házilag a gyerekek, unokák közreműködésével is jelző táblákat, ami nem csak hasznos lesz, de a kert díszeként is ékeskedik és meghozza a kicsik kedvét a kerti elfoglaltsághoz.

Forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...