2019.11.28. 18:25:58 9174 262

Terjed-e vagy megáll? A halálos bőrrákra megbízható teszt készül.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A bőrrákról (melanoma) mindig nyáron, vagy az üdülési szezon előtt szokott a sajtó írni, arra figyelmeztetve, hogy délelőtt 11 és délután 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon, ilyenkor a strandon is keressünk egy árnyékos helyet magunknak. Amint az közismert a melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból kiinduló rák.

Anyajegy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Anyajegy

Nem csupán a leggyakrabban napfénynek kitett bőrön jelentkező új, kis festékes növedékként kezdődhet, de az esetek csaknem felében már fennálló festékes anyajegyekből is kiindulhat. A többi bőrráktól eltérően a melanoma gyorsan áttéteket ad a test távoli részében, ahol tovább növekszik, és roncsolja a szöveteket. A kulcskérdés tehát az volt, hogy terjed-e vagy megáll-e.

E tekintetben jó hírt olvastunk a Medicalxpressben, amely szerint rövidesen elkészült az első olyan teszt, amellyel kimutatható, hogy a sok esetben halállal végződő bőrrák átterjed-e vagy ez a folyamat megáll. Az eljáráson a Newcastle University kutatói dolgoznak és úgy vélik, hogy 2021-re már széleskörűen alkalmazható lesz. Az AMBLor néven fejlesztett teszt a melanoma legkorábbi stádiumaiban is alkalmazható és a használatával az eddigieknél sokkal jobban lehet majd azonosítani a betegek valós kockázatát. Az 1. stádiumú melanómát diagnosztizált személyek az új betegek 70% -át érinti. A kutatócsoport 400 beteg archivált biopsziáját tesztelte olyan betegektől, akiknél 1. stádiumú melanomát diagnósztizáltak és ezeken a mintákon a teszt megbízhatóan működött.

Az AMBLor teszt alapját az úgynevezett biomarkerek képezik Rájöttek, hogy két protein marker, az AMBRA1 és az loricrin megtalálható az epidermiszben, a bőr legfelső rétegében. A Newcastle-i tudósok megállapították, hogy ezeknek a markereknek a elvesztése a korai stádiumú melanomában szenvedő betegeknél magas kockázatú daganatokat jelez, míg ha a markerek az epidermiszben megmaradnak akkor az alacsony kockázatú daganatokat jelent. A lényeg tehát ennek a két markernek a kimutatása, mégpedig minél előbb.

I-es stádiumú melanomában szenvedő betegek kb. 10% -ánál folytatódik a metasztázis (áttét) kialakulása és az 5 éves túlélési arány mindössze 15-20%. Ezért az AMBLor teszt kifejlesztése azért is nagyon fontos, hogy a lehető legkorábban azonosítsa azokat is, akiknek alacsony kockázatú, kevésbé agresszív rákjuk van. Mivel évente 17 000 betegnél diagnosztizálnak melanomát csak az Egyesült Királyságban, a tesznek óriási szerepe lesz a gyógyítási költségek csökkentésében is. Becslések szerint évente ezzel mintegy 38 millió angol fontot spórolhatnak majd meg. A kutatást a Melanoma Focus, a Brit Bőr Alapítvány, a Cancer Research UK, a Newcastle Healthcare Charitys és az Északkeleti Bőrkutatási Alap finanszírozta és ha széleskörűen is elkezdik használni, rengeteg ember lelki nyugalmát is visszaadhatja, ha majd megtudja, hogy a diagnisztizált bőrrákja szinte biztosan nem fog tovább terjedni. Persze, az időnkénti utóellenőrzés ugyanúgy fontos marad, mint eddig.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...