2015.03.31. 19:02:40 9334 423

Tele vannak vegyszerrel a paprikák a Greenpeace szerint
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hét áruházlánc boltjában 12-féle paprikát vett, majd vizsgáltatott be a Greenpeace: 8-ban 20 különféle vegyszermaradványt találtak.

Paprika | Fotó: morguefile.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paprika | Fotó: morguefile.com

A szervezet egész évben vizsgálni fogja a zöldségek és gyümölcsök vegyszermaradvány-tartalmát, mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace agrárkampányának felelőse egy keddi budapesti demonstráción.

A Greenpeace étkezési zöldpaprikát, TV és lecsópaprikát, illetve 1 kápiát és 1 bio kaliforniai paprikát vásárolt közjegyző jelenlétében budapesti áruházakban. Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője elmondta, hogy egy minta elemzése a független laboratóriumban 35 ezer forint, plusz áfába kerül.

Példaként ismertették, hogy a vizsgált szentesi paprika kétféle, nem engedélyezett vegyszert tartalmazott. Az egyik a több hazai botrányban is szereplő diklórfosz nevű rovarirtó szer volt, amelyből a határérték 20-30-szorosát találták. A vizsgálatok hatféle különböző növényvédő szert mutattak ki egy Marokkóból és 7-félét egy Jordániából származó paprikában.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), március közepén hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint az európai zöldség- és gyümölcsminták csaknem felében ki lehetett mutatni növényvédő szerek maradványait.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

Ajánlataink