2014.05.11. 13:00:00 7198 45

Tavasz = kirándulás: vigyázz a kullancsokkal!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Kárpát-Medence területén kb. két tucat kullancsfajta él. Legtöbbjük nem hordoz emberre veszélyes kórokozókat, de mindenképpen vigyázzunk, mert néhányuk igen súlyos betegségeket okozhat, pl. Lyme-kór, agyhártyagyulladás vagy vírusos agyvelőgyulladás.

Kullancs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kullancs

Fűn-fán

A legtöbb kullancs a fűben és a talaj menti bokrokon várja a közeledő prédáját, innen nagyon könnyen átmásznak a lábra. De fák alacsonyabb ágaira is felmásznak (pl. van faj, amely madarakon is élősködik). Legjobb megelőzés, ha parkokba, túrázni zárt cipőben, hosszú nadrágban, vékony, hosszú ujjú felsőben megyünk, így esélyt sem adunk a kullancsoknak (dupla előny, ugyanez a szúnyogok ellen is véd).

Keressünk!

A legtöbb helyen rendszeresen irtják a kullancsokat, ettől függetlenül megtörténhet a baj.

Amikor hazaérünk, mindig vizsgáljuk át alaposan testünket (vagy párunkkal ellenőrizzük egymást)! Különösen figyeljünk a testhajlatokra, és azon felületekre, ahol vékonyabb a bőr, pl. comb belső fele, karok alatt, fejen stb.

Ha találunk élősködőt

A kullancsok eltávolítására számtalan (tév)hit létezik. Személy szerint nem merném javasolni egyiket sem, nézzük ezeket pro és kontra.

Olajjal bekenni, nem szereti, távozik magától: nos, a kullancsoknak nem túl kifinomult az ízlelésük, az olaj íze nem annyira zavarja őket. Legrosszabb esetben megfulladni tudnak, ha ily módon elzárjuk a légzőnyílásokat. De előtte még beleürítik gyomruk tartalmát a sebbe. Ráadásul, ha magától nem esik ki a rovar, beolajozva még eltávolítani (megfogni) is nehezebb. Nem ajánlott módszer!

Foszforos gyufával körözni seb körül, a kullancs szereti a foszfort, inkább odamászik: a kullancsok nem tudják, hogy van-e nálunk gyufa. Élősködők, de vérre szomjaznak. Még ha tényleg szeretnék is a foszfort, de a mai gyufákban már nincs ez a vegyület. Nem ajánlott!

Ecetes zsebkendővel kiszedni: az ecet fertőtlenít, ez igaz. Viszont egy zsebkendő (vagy egyéb használt anyag) nem higiénikus, ráadásul pont eltakarja, amit csinálunk. Nem ajánlott módszer!

Akkor mit tegyek?

A kullancsot mindenképpen el kell távolítani. Ez nem sürgősségi orvosi feladat, de a legjobb, ha orvos végzi. Amennyiben erre 1-2 órán belül nincs mód, a rovar eltávolítható otthon is, az alábbiakra viszont figyeljünk!

Ha van, használjunk kifejezetten kullancseltávolító csipeszt! Gyógyszertárakban néhány száz forint, állattartóknak, sokat túrázóknak mindenképpen be kell szerezniük. Ha nincs kéznél ilyen, használjunk olyan csipeszt, amelynek kicsi felülete ér össze, és nem éles! (pl. szemöldökcsipesz)

A kullancsot a bőrnél fogjuk meg, figyeljünk, hogy a potrohát ne nyomjuk össze! Határozottan, egy gyors csavarással, a bőrre merőleges vonalban távolítsuk el!

A kullancs feje nem menetes, mindegy, merre csavarjuk, viszont fontos, hogy ne oldalirányba rántsuk, úgy könnyen leszakad a feje (és a sebben marad, ahol gyulladást okozhat, mielőtt kilökődik).

Forrás: wikipedia.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.