2020.06.21. 13:59:37 6822 220

Tartsd zölden a gyeped - nyári hőségben és özönvízszerű esőzésben is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fű ültetése is melós, hát még a gondozása! Az időjárás pedig legtöbbször nem pontosan azt adja hozzá, amit szeretnénk, ezért plusz munkát is ad egy nagyobb hőség vagy egy komolyabb esőzés. Ráadásul a kert többi lakóját is hatással lehet a gyepünkre.

Fűnyírás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűnyírás

Legyél te a szomszéd, akinek a fűje mindig zöldebb! Ehhez nem árt szemmel tartani az időjárást sem, ráadásul egészben kell néznünk a kert helyzetét, ha tökéletes füvet szeretnénk.

Kezdjük az állandó körülmények vizsgálatával.

Jó, ha már előre megvizsgáljuk, milyen tényezők ronthatják a pázsit egészségét, nem várjuk meg, míg tüneteket okoznak. Ha más növények is vannak a kertben, például bokrok, fák, akkor számolnunk kell azzal, hogy ezek folyamatosan „szemetelik” a füvet. Levelük, viráguk, termésük hullik időről időre. Hogy ne rohadjon vagy száradjon ki alattuk a zöld, fontos rendszeresen feltakarítani. Ha erre napi szinten nincs lehetőségünk, érdemes szegélyt készíteni a pázsit köré. Ahová már nem lógnak be az ágak, így nem is hullajtanak oda. Hogyha kert tervezés előtt állunk, akkor ezzel már előre tudunk számolni és a bokrok, fák helyét ennek megfelelően választhatjuk ki. Ha egy fa rendkívül rossz helyen van, igyekezzünk inkább a pázsit vonalát újra gondolni, vagy a fát átültetni, kivágni csak nagyon nyomós érv mellett (például beteg a fa) javasolt.

A többi lakó

Kutyákat, cicákat ügyesen rá lehet nevelni, hogy egy minimális szegély, vagy kerítés fizikai határát ne lépjék át, így, ha hagyunk is nekik helyet a szaladgáláshoz, nem kell teljesen lemondanunk a gyepről. A vakondokkal már nehezebb dolgunk van. Házi praktikák és elektromos riasztok sem minden esetben válnak be a vakondok ellen, de érdemes próbálkozni. Kutyás kertben ritkábban jelennek meg, de sokszor nincs más megoldás, mint újra és újra elegyengetni a túrás nyomait.

A szomszéd nyoma – a szomszéd gyomja

Ha nem teli kerítéssel rendelkezünk, tehát nem tégla vagy betonkerítés fut a házunk körül, előfordul, hogy a szomszéd kevésbé gondozott kertjéből lopódzik át hozzánk a gyom. Ha pedig felüti a fejét, indulhat a végtelen gyomlálások hosszú sora. A nyitott kerítést nádszövettel fedve jelentősen csökkenthetjük az átjutó gazok mértékét.

Szemben az időjárással

Az első és legfontosabb, hogy a rendszeres locsolás ne maradjon ki utazás esetén sem. Legyen egy emberünk, aki megbízhatóan belocsolja a szokott időben. Kedves szomszédot, vagy közelben élő családtagot, barátot is megkérhetünk, hogy szaladjon át locsolni, de használhatunk időzített öntözőrendszert is. A nagy hőségben heti kétszer, kora reggeli órákban, bőségesen érdemes locsolnunk.

Öntözőrendszer esetén szezonkezdetkor ellenőrizzük a beállításokat, hogy jó irányba spriccel-e a víz, nem marad-e terület szárazon.

A túlzott vízmennyiség elgyengíti a fű gyökérzetét, rontja az ellenálló képességét a kártevők és a gyomok ellen. Ha az áldás az égből jön, a túlöntözést nem tudjuk szabályozni, így nincs más lehetőségünk, mint gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről. Szélek felé pici lejtéssel a víz nagy része magától távozik, de vízelvezetőt és tehetünk a kritikus részekhez. Ne tépjük, vágjuk!

A nem megfelelő fűnyíró – például, ha elhasználódott a penge- nem vágja, hanem tépdesi a fűszálakat. Ez baj, így meggyengítjük a füvet és az összkép sem lesz mutatós. Minden szezon előtt ellenőrizzük a penge állapotát!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?