2015.10.30. 14:00:58 7529 186

Szüntesd meg az orrdugulást 3 lehetséges módszerrel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az orrfújás a szükséges rossz, ráadásul irritálja a bőrt, így előbb-utóbb a vörös nóziddal nézhetsz farkasszemet a tükörben. Ja, és nem elég, hogy kipirosodik, még fájhat is. A legjobb, ha ezt az állapotot megelőzzük, és már a legelején feloldjuk az orrdugulást.

Orrfújás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Orrfújás

Az erős orrfújástól elpattanhat néhány ér is, ami orrvérzést okozhat. Ráadásul az eldugult orr gyakran vezet fülgyulladáshoz is. Mivel a nyák termelődése folyamatos, amikor betegek vagyunk, gyakorlatilag az orrfújásnak soha nincs vége, mivel teljesen úgy sem tudod kitisztítani a légutakat. Nyúlhatsz a zsebkendőért is, de ha erre nincs időd, energiád és mielőbb meg kellene szabadulnod a csöpögő kellemetlenségtől, akkor inkább a következő módszereket javasoljuk.

Jobb a kiváltó okot kezelni, ami nem más, mint az orrüreg szöveteinek megduzzadása az itt tanyázó baktériumok miatt, ami lezárja a légutat. Megnyugtathatod a nyálkahártyát a következő három módszerrel. Valószínűleg semmi újat nem fogunk mondani, de az orrfújásnál hatékonyabb ötletekkel látunk el.

1. Gőzölj!

A magas páratartalmú levegő segít megnyitni a légutakat, és felszakítani a letapadt nyákot. A legegyszerűbb módja ennek egy hosszú, forró zuhany, de még hatékonyabb a kamillás gőzölés. Tudod, amivel gyerekkorodban annyit kínoztak. Felforralod a vizet, beáztatod a kamillát és letakarod a fejed egy törölközővel. Csak vigyázz, ne legyen túl forró a levegő, inkább kezdd távolabbról vagy várj egy kicsit, hadd hűljön a víz. Kb. 20 percig inhalálj! Ezzel kétszeresen is jót teszel magaddal: a párás levegő jó a nyálkahártyának, a forróság pedig segít elpusztítani az ott megtelepedett baktériumokat is.

2. Orrspray

A gyógyszertárakban kapható orrsprayk és orrcseppek is segíthetnek az orrdugulás elmulasztásában. Ezek valóban segítenek az orrfolyás megszüntetésében, mivel nem csak átmeneti megkönnyebbülést nyújtanak, hanem gyulladáscsökkentő hatóanyagot is tartalmaznak. Csak arra vigyázz, hogy bizonyos orrcseppek függőséget okozhatnak, és később még erőteljesebben térhet vissza az orrdugulás. 7 napnál tovább ne használd őket!

3. Vegyél be egy allergia gyógyszert

Lehet, hogy az orrdugulásodat és orrfolyásodat nem az allergia okozza, de az ellene szedhető gyógyszerek mégis beválhatnak, mégpedig antihisztamin tartalmuk miatt. Ha enyhült az orrfolyás azonnal hagyd abba a gyógyszerszedést, mivel ezek is függőséget okozhatnak.

Forrás: menshealth.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezért érdemes lapozgatni a „füveskönyveket”

A sokak ágy mellé helyezett olvasmányává vált Márai-féle Füves könyv olyan minden embert érintő és érdeklő kérdéseket tart szem előtt, mint: a testi fájdalom enyhítési módjai vagy éppen a mindennapi alapigazságok. Az eredetileg botanikai ismeretek közlésére alkalmas füves- vagy füvészkönyvek idővel életbölcsesség-gyűjteményekké váltak, melyek az élethosszig tartó önismeret útján tanácsokkal, intelmekkel és útmutatásokkal szolgálnak bennünket.

Fel a kalappal! Elegáns védelem a fejnek

Érdekes, hogy egészen a XVII. század beköszöntéig egyetlen úri hölgy sem viselt kalapot. Viseltek azonban a cselédasszonyok, az alsóbb rétegekhez tartozó fiatal lányok, majd a későbbiek folyamán a városi polgárság hölgyei is. Ezután már nem kellett sok ahhoz, hogy a pompás kalapok belopják magukat a nők budoárjaiba, így előszeretettel viselték azokat séták, cukrászdázás, díszes vacsorák, vendéglők, teadélutánok idején, vagy éppen udvarlók fogadásakor. Nem csoda hogy a fejfedő-eleganciának ma is sokan hódolnak.

A tested többet „mondhat” minden szónál – Mert nem csak szavakkal kommunikálunk

Testünknek külön nyelve van, ami hangok és szavak nélkülisége ellenére is jelentőségteljes. A nem szavakkal közölt kommunikációs módok között élen járnak a gesztusok, a testtartás, a mimika, a szemkontaktus és a testtartás. Ezek alátámaszthatják vagy épp ellenkezőleg: érvényteleníthetik a verbálisan átadott üzenetközvetítéseket. Hitelesíthetik vagy hitelteleníthetik, hangsúlyozhatják vagy súlytalanná formálhatják mindazt, ami a szóbeli közlés során elhangzott.