2015.10.01. 11:29:33 11228 266

Szobanövényeink őszi-téli gondozása – hasznos tippek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ahogy hűvösebb lesz az idő, apránként begubózunk, a kertben is egyre kevesebb tennivaló lesz, de szerencsére a szobanövények továbbra is igénylik a gondoskodást. Sőt, ilyenkor extra törődést igényelnek! Ne aggódj, ezekkel a tippekkel nem lesz nehéz tip-top formában tartani őket!

Vitorlavirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vitorlavirág

Hamarosan elindul a fűtésszezon, ami a legtöbb szobanövényt, főként a trópusiakat megviselheti, mivel ilyenkor szárazabb lesz a levegő. Ha növeljük a páratartalmat, és odafigyelünk arra, hogy elég fényt és megfelelő mennyiségű vizet kapjon a növény, akkor simán átvészelhetjük ezt az időszakot! Lássuk típusonként, hogy mire kell figyelni.

Zöld növények

A tipikus trópusi zöld növények, mint például a filodendron vagy a páfrány csak kevés tápot igényel ősszel és télen. Igazából két-három havonta elég tápoldatot adni nekik, mert számukra az ősz és a tél nyugalmi időszak, nem nagyon növekednek. A páratartalom viszont fontos ilyenkor is, így erről gondoskodjunk, és helyezzük őket világos helyre.

Virágos szobanövények

A fokföldi ibolya, a hibiszkusz és a korallvirág meghálálja, ha havonta kap egy kis tápot, és tegyük őket a lehető legvilágosabb helyre. Öntözzük őket rendszeresen. Általános, virágos növények részére ajánlott tápoldatot alkalmazzunk.

Orchidea

Phalaenopsis orchideaPhalaenopsis orchidea

A hegyi és trópusi orchideáknak más-más igénye van ilyenkor. A trópusiak szeretik a meleget, de mindenképpen létesítsünk számukra kavicságyat, és tegyük őket világos helyre. A hegyi orchideáknak a 10-12 fok lenne az ideális hőmérséklet, őket akár a kevésbé fűtött előszobába is kihelyezhetjük, de a fény és a páratartalom számukra is fontos. Speciális orchidea tápoldatot is adjunk nekik a dobozon szereplő útmutató szerint!

Növények teleltetése

Például a muskátli vagy a fukszia és más teleltethető növények kiválóan érzik magukat a pincében vagy az alagsorban, ahol a hőmérséklet alacsony, de mindig fagypont felett marad. A száraz virágoktól és levelektől szabadítsuk meg őket, és időnként locsoljuk meg, épp hogy ne legyen száraz a föld. Tápoldatra nincs szükség. Februárban metsszük meg, majd ültessük át őket, és tegyük világos, melegebb helyre. Ekkor két hetente locsoljuk tápoldatos vízzel.

Páratartalom

A szobanövények téli gondozásának ez a legkritikusabb, de a legegyszerűbben megoldható része. Egyszerűen csak figyelni kell arra, hogy a növény közelében mindig legyen egy váza vagy befőttes üveg tele vízzel, esetleg létesítsünk kavicságyat: egy mélyebb tálcába szórjunk kavicsot, töltsük meg félig vízzel, és helyezzük el rá a növényeket. A tél során ügyeljünk rá, hogy a kavicságyban mindig legyen víz. (Locsoláskor ne csak a növényeket, hanem a kavicsokat is locsoljuk meg.)

Ezzel a módszerrel egyébként nagyon szép zöld szigeteket is létesíthetünk a lakásban. Tegyük a növényeinket egymás közelébe, így még könnyebb lesz a páratartalom megőrzése.

A permetezést nem minden növény kedveli és télen akár penész kialakulásához is vezethet, így azt nem javasoljuk.

Elhelyezés, fényigény

Ősszel és télen több fényre van szüksége szinte az összes szobanövénynek. Célszerű átgondolni, hogy hova helyezhetnénk át őket. A virágzó növényeknek szüksége lehet 2-4 óra mesterséges fényre éjszaka vagy este, hogy télen is virágozzanak.

Öntözés

Mivel a legtöbb szobanövény félig nyugalmi állapotba kerül ősszel és télen, ezért nem lesz annyi locsolásra szükségük, mint a növekvő időszakban. Ellenőrizd hetente, hogy mi lenne az ideális mennyiség és gyakoriság a növényeid számára. Erre van egy egyszerű módszer: mielőtt újra meglocsolnád a növényed, emeld meg a cserepet. Ha nehéz, nem kell megöntözni, ha könnyű, akkor igényli a vizet. A legtöbbjüknek elegendő lesz a kétheti öntözés is.

Cikkajánló: Így neveled a mikulásvirágodat!

Forrás: humeseeds.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.