2020.01.26. 17:59:13 10640 356

„Szervutánzó” gyógynövényeink: Tüdőfű és szemvidítófű
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több zöldségre és gyümölcsre is igaznak bizonyult az a feltételezés, hogy arra a szervünkre vannak jó hatással, amelyikre hasonlítanak. Ezen a vonalon indulhattak el elődjeink is, amikor különböző növényeknek, illetve egyes részeiknek tulajdonítottak jótékony erőt amiatt, hogy az egy-egy testrészre vagy belső szerve emlékeztette őket.

Gyógynövények - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyógynövények

A tüdőfüvet régen TBC ellen használták. Vajon mire hasonlatos a növény bizonyos része? A szemvidítófű fő felhasználási területét sem kell sokáig tippelgetnünk! Azonban mindkét gyógynövény jóval többet nyújt számunkra, mint amit a neve sugall.

A tüdőfű

Népies neve a dongófű. Magyarországon nem védett növény, domb- és hegyvidékes részeken a bükk és gyertyánfák társaságában érzi jól magát. A március és május között virágzó növény virága színe bíborból kékbe hajló, amit a sejtnedv savassága befolyásol. Az orvosi tüdőfű levelét gyógynövényként alkalmazza a népi gyógyászat, köhögéscsillapító és köptető (antiszeptikus) hatást tulajdonítanak neki. Leggyakrabban asztma és légcsőhurut elleni teakeverékek és homeopátiás készítmények szerves hozzávalójaként találkozhatunk vele. Hatóanyagai: kovasav, allantoin, flavonoidok és ásványi anyagok.

Fogyasztása megoldást jelenthet emésztési zavarokra, míg egyes tapasztalatok szerint vízhajtó hatása miatt reuma is kezelhető vele.

Forrás

A szemvidítófű

A növény a latin nevét – Euprahsia – a görög mitológiából kapta a szépséget és a vidámságot megtestesítő gráciáról. A szemfű egynyári növény, júliusban és augusztusban virágzik. Apró, formára szemhez hasonlatos, virágai füzérbe tömörülnek. A néphiedelem szerint virágzata leginkább szemészeti panaszokra hatásos őrlemény vagy tinktúra formájában. Szemfáradtság ellen gyakran alkalmazták. Legfontosabb hatóanyagai: flavonoidok, glikozidok (gyulladásgátlás) ás tannin (összehúzó hatású).

Szemhéj, kötőhártya- és szaruhártya-gyulladás fennállásakor helyileg szokták alkalmazni. Szemmosó folyadékként, szemcsepp formájában és szemmosó folyadékként is használatos.

A különböző szembántalmak mellett náthával kísért megfázásra, légzőszervi nyálkahártya-gyulladásra és emésztőrendszeri problémákra is hatásos megoldást nyújthat.

Borogatásként pl. árpa ellen:

3 dl forralt vízbe 2-3 tk. szemvidítófüvet kell keverni. 10 perc után szűrjük le a főzetet, majd miután teljesen kihűlt borogatásként használható. Helyezzünk napi két-háromszor a csukott szemhéjra szemfű-főzettel átitatott vattapamacsot.

Forrás

Figyelem! Cikkünk csak tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot illetve javallatot.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...