2016.05.25. 09:26:07 8027 302

Szerecsenmaki született a Nyíregyházi Állatparkban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ritka szerecsenmaki (Eulemur macaco) született a Nyíregyházi Állatparkban. A lengyel származású hím és a luxemburgi nőstény 2014-ben, az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett a sóstógyógyfürdői látványosságba - tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark sajtóreferense-osztályvezetője kedden az MTI-t.

Szerecsenmaki | Fotó: flickr.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szerecsenmaki | Fotó: flickr.com

A 120 napnyi vemhesség után világra jött, jelenleg héthetes kölyöknek eleinte sötét bundája volt, s mivel anyja sokáig rejtette a kíváncsiskodó tekintetek elől, az ivarát sem tudták megállapítani a szakemberek. Az állat egyre gyarapodó barna bundája és a fehér pamacsos füle mára azonban egyértelművé tette, hogy nőstény.

A kölyök jelenleg anyatejen él, de fokozatosan elkezdi majd fogyasztani az elsősorban levelekből és gyümölcsből álló táplálékot.

A szerecsenmaki Észak-Madagaszkáron őshonos állat. Érdekessége, hogy a fekete szőrű hím és a barna bundájú, fehér nyakgallért viselő nőstény annyira különbözik egymástól, hogy sokáig külön fajnak hitték őket.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokat összesítő vörös listáján sebezhető kategóriában szerepel. Noha alkalmazkodásra képes faj - az érintetlen erdőkön kívül faültetvényeken, valamint erdőfoltos területeken is megél -, élőhelyét az illegális fakitermelés és az orvvadászat folyamatosan csökkenti.

Nőstény szerecsenmaki | fotó: wikipedia.orgNőstény szerecsenmaki | fotó: wikipedia.org

A világon jelenleg kétszáz szerecsenmaki él állatkertekben, a nyíregyházi szaporulat az idei harmadik utód Európában.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...