2014.06.26. 15:31:28 5532 25

Szedjünk nyáron D-vitamint?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár nyár van, elég lenne kimennünk a napra és elölről-hátulról megnapoztatni magunkat, hogy feltöltődjünk D-vitaminnal, a kérdés még sem hagyja nyugodni a tudósokat. (És minket sem, annyi mindent hallani.) Amerikában például még sem ajánlják a D-Vitamin szint rutinszerű ellenőrzését a felnőtt lakosság körében, mert nem bizonyított, hogy egy egyébként egészséges ember valójában miként profitál a D-vitamin szedéséből.

Természetes D-vitamin bevitel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Természetes D-vitamin bevitel

A D-vitamin eladási számok az egekben

Az elmúlt évben a sorozatos kutatásoknak köszönhetően, folyamatosan nőttek a D-vitamin eladási számok világszerte. Nem is csoda, hiszen ezek a tanulmányok azt sugallták, hogy rengeteg betegség megelőzésében válna hasznunkra ez a vitamin, és az emberek többsége gyakorlatilag hiánybeteg. Két nagyobb kutatás arra mutatott rá, hogy a szív- és rákbetegek körében gyakoribb az elhalálozás, ha alacsony a D-vitamin szint.

Az egyik ilyen kutatás kimutatta, hogy azok a középkorú vagy idősebb emberek, akik D3-vitamint szedtek (halban és tejtermékekben található, illetve a test magának termeli a napsütés hatására) csökkent a halálozási rátájuk. Egy második kutatás viszont már nem talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a D-vitamin kapszulák segítenek megvédeni bennünket a krónikus betegségektől.

Vita az ok-okozati összefüggésekről

Még mindig vitatkoznak arról, hogy az alacsony vitaminszint okozza-e a betegségeket, vagy az csak a velejárója a rossz egészségi állapotnak, például a dohányzás, a rossz étrend és életmód következménye. Ezenkívül a New York Times Well blogjának nyilatkozó orvosok szerint még azt sem sikerült bebizonyítaniuk, hogy a D-vitamin szedésből bármilyen pozitív egészségügyi hatásra szert tehetnénk. Magának a D-vitamin szint mérésének a technikájával is problémák vannak.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

A D-vitamin legfontosabb feladata a szervezet megfelelő kalcium-háztartásának fenntartása és a csontok ásványi anyagokkal való ellátása.

A nemzetközileg ajánlott mennyiség jelenleg 20-50 ng/ml. De a megfelelő dózist mindenképpen orvosnak kell meghatároznia, hiszen ez esetenként eltérő lehet. Tehát, hiába kapható vény nélkül, magunknak semmiképpen ne adagoljuk, hiszen a D-vitamin túladagolásnak, magas szintjének is veszélyes következményei lehetnek.

Ha naponta 15-20 percet töltünk a napon úgy, hogy a kéz- és lábszárunkat is éri a napsugár, akkor már fedeztük a napi D-vitamin igényünket. Azoknak, akik valamilyen oknál fogva ezt nem tudják betartani, akár nyáron is ajánlott D-Vitamint szednie, ám ha egyébként egészségesnek érzi magát, akkor ez nem szükséges, a fent említett legújabb véleményekre hivatkozva.

A D-vitamin szint vizsgálata egyébként krónikus veseelégtelenség, felszívódási zavarok, szív- és érrendszeri panaszok, Sclerosis multiplex, hormonzavar, bélrendszer gyulladásai, mellékpajzsmirigy alul működés, pajzsmirigy túlműködés és csontbetegségek esetén erősen ajánlott.

Forrás: well.blogs.nytimes.com/

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...