2014.05.21. 08:00:00 7578 57

Szabad az akácos út - érdekességek a legújabb hungarikumunkról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Most, hogy már hivatalosan is a miénk, talán még nagyobb élvezettel kortyolgatjuk a belőle készített szörpöt, szívesebben csemegézünk „rántott” fürtjeiből, elégedettebben kavargatjuk teánkban a belőle készült finom mézet. Vagy egyszerűen jobb érzéssel szagolunk bele a finom, akácillatú levegőbe. Amellett, hogy most már hungarikum is, számos panaszra gyógyír, legyen az testi, vagy lelki eredetű.

Finomságok készülhetnek az akácvirágból - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Finomságok készülhetnek az akácvirágból

Gyógyszer a testnek...

Ahogy már korábbi írásunkban is szót ejtettünk róla, a fehér akác virágából főzött tea főként hurutos megbetegedésekre, megfázásra jó, kiváló köhögéscsillapító és nyákoldó „erővel” bír. Gyomorsavtúltengésre és a ma virágkorát élő reflux enyhítésére is hatásos (ajánlott napi adagja: 1 csésze). Székrekedés esetén is javasolt, ám hasmenés esetén is gyógyír. Nyugtató, tonizáló, görcsoldó hatása is ismert, továbbá migrén és arcidegzsába kezelésére is használatos.

Ami eddig kimaradt

Fontos tudnivaló vele kapcsolatban, hogy a magjában és a kérgében található, szétrágás után „működésbe lépő” lektinek súlyos mérgezést okozhatnak. Elnyílás után a földre hullott fürtjeit már ne szedjük össze, májusban, júniusban pompázó virágait friss nyílásában érdemes szedni.

Segítség a léleknek…

Virágjából főzött kellemes, édeskés ízű teája élvezeti nedűként, relaxáláshoz is fogyasztható. A nektárjából készült finom méz teánkat és a hosszúra nyúlt baráti beszélgetéseinket is megédesítheti. De igazán lélekmelengető, gondűző mégiscsak a belőle készült bor lehet. Az interneten többféle elkészítési mód is megtalálható, ezek közül választottunk most egyet az egészségünkre!

Akácbor

Hozzávalók:

Kb. 4 l akácvirág

5 l víz

1,6 kg cukor

2,5 dkg citromsav vagy borkősav

1 rúd fahéj

5 szem szegfűszeg

10 dkg apróra vágott datolya

Csipet szerecsendió-virág

Elkészítés:

Az akácvirágokat egy 6 literes edénybe pakoljuk körülbelül annak kétharmadáig, vízzel felöntjük, a datolya felét rászórjuk, majd felforraljuk. Forrás után még 30 percig tovább gyöngyöztetjük. A tűzről levesszük, kb. 1 napig az edényben hagyjuk, majd átszűrjük. A leszűrt „léhez” rakjuk a datolya másik felét, a cukrot és a citromsavat. Ezután csipetnyi türelem szükséges, hiszen nagyjából 2-3 hetet kell várnunk az első forrásig, amikor is átfejtjük és beleszórjuk a fűszereket. Újabb adag türelem jön, körülbelül 1-1,5 hónap szükségeltetik, míg újra átforr, mely után üvegekbe töltjük. Nagyjából 10 nap múlva leülepedik, ekkor áttöltjük a végleges tárolására szánt üvegébe.

(A receptet a cuccos.com oldalon olvastuk. )

És ha valami kevésbé bódítóra, de hasonlóan finomra vágyunk:

Akácvirágszörp

(5 liter szörphöz, 5 literes edényhez; a szörp három-négyszeresére hígítható.)

Hozzávalók:

3-5 liter akácvirág

3 liter víz

50-75 gramm citromsav (vagy kb. 1 kg citrom leve)

2 kg cukor (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő édesítő)

2 csomag vaníliás cukor (elhagyható)

4 (bio)citrom reszelt héja és leve, majd felkarikázva az egész citrom

(Ízlés szerint több cukorral és citromsavval is elkészíthető, de vigyázzunk, nehogy ezek az összetevők elnyomják az akácvirág finom, lágy ízét.)

Az 5 literes befőttes üveget „csurig” telerakjuk az akácvirággal. Kevés vízzel feloldjuk a citromsavat, majd belecsavarjuk a (bio)citromok levét és beletesszük a lereszelt citromhéjat. Mindezt a 3 liter hideg vízzel együtt ráöntjük a virágokra (ha 5 liter virágunk volt, az üveg teljesen tele lesz). A citromokat, illetve az abból maradtakat felkarikázzuk és az üvegbe (amennyire tudjuk a virágok alá) rakjuk. Állni hagyjuk 1-3 napig (tovább ne, illetve meleg helyen inkább 1-2 napig, mert felforrhat).

Miután a pár nap letelt, az üvegből kiszedjük a virágokat és a citromot, majd leszűrjük egy melegítésre alkalmas edénybe. Ehhez még hozzá kell raknunk a cukrot is, úgyhogy fontos, hogy az edény kellően nagy legyen (ebben az esetben 6 literes). A virágokat jól kicsavarjuk. Az átszűrt, kicsavart folyadékhoz hozzátesszük a cukrot (vagy az általunk előnyben részesített édesítőszert), majd elkezdjük melegíteni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik (fontos, hogy a lének nem szabad forrnia).

Ha ez megtörtént, még kb. 30 percig, kis lángon, gyöngyözésig melegítjük (sterilizálás miatt). A szörpnek szánt üvegeket és tetőket kiforraljuk, illetve a merőkanalat és a tölcsért is forró vízbe mártjuk. Ha a főzetünk elkészült, az üvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk. Néhányszor megforgatjuk a „tárolókat” és betakargatva azokat, hagyjuk, hogy kihűljön a szörpünk. Így tartósítószer nélkül is eláll a frissítő italunk „alapleve”.

(A receptet az erdokostolo.blogspot.hu oldalon találtuk. )

Forrás: gyogytea.hu, gyogynovenyhatarozo.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.

Egytálétel csirkemellből, ahogy a katalánok készítik

Élénk, folyamatosan pezsgő életünk forgatagában igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ez a tempó ne éreztesse negatív hatásait az ételeink minősége tekintetében. Nem csoda hát, hogy az egytálételek újra nagy népszerűségnek örvendenek, mégpedig világszerte, mivel egyszerűen elkészíthetők, ízletesek és egészségesek is. Legyen szó ebédről vagy vacsoráról, mindenképpen hálás megoldást kínálnak, ha jóízű receptekkel, kiadós és változatos ételekkel szeretnénk megörvendeztetni a szeretteinket vagy vendégeinket.