2016.02.08. 15:36:26 30616 400

Stroke: életet menthet ez a gyors teszt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Aki már veszítette el hozzátartozóját agyvérzés illetve agyi infarktus, azaz stroke miatt, az tudja, hogy az ember élete ilyenkor perceken múlik, és hogy mennyire fontos, hogy időben beazonosítsuk az agyi vérellátási problémát. Sajnos ma Magyarországon a halálos kimenetelű betegségek között a harmadik helyen áll a stroke, nem véletlenül.

Stroke - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Stroke

Stroke a köznyelvben

Nevezik még szélütésnek vagy gutaütésnek, agylágyulásnak és agyvérzésnek is a köznyelvben, igaz, nem minden esetben jár konkrét vérzéssel a stroke. Leggyakrabban azért alakul ki, mert nem jut elegendő vér az agyba, amelyet okozhat egy vérrög vagy érelmeszesedés a nyaki erekben, illetve az ér megrepedése is.

Mi okozhatja?

A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a dohányzás vagy az egészségtelen életmód, a stressz olyan rizikó faktorok, amelyek növelhetik a kockázatot. Ezenkívül az életkor előrehaladtával is növekszik a stroke kialakulásának esélye. Ha a családban már előfordult stroke-os eset, akkor az is aggódásra adhat okot.

Az előjelek

Az esetek nagyjából 30%-ában a stroke-ot megelőzi egy vagy több úgy nevezett mini stroke (TIA), amikor ideiglenesen tapasztalhat az áldozat vérellátási problémát. Ez akár hónapokkal az agyvérzés előtt előre jelezheti a problémát, percekig vagy maximum pár óráig tapasztalja meg a beteg a stroke tüneteit, utána pedig tünetmentes időszak jön.

Cselekedjünk minél gyorsabban!

Minél gyorsabban felismerjük a bajt, annál nagyobb az esély egyrészről a túlélésre, másfelől pedig a negatív hatások csökkentésére, hiszen minden egyes perc további idegsejtek elhalásához, agyi területek károsodásához vezethet. Így bénulást, beszédzavart de akár halált is okozhat, ha nincs idejében elcsípve a betegség. A stroke gyakorlatilag azonnali beavatkozást igényel, így kritikus lehet a betegség felismerése, hiszen sokszor ezen múlik valakinek az élete.

Nem ritka, hogy a tüneteket, - mivel el-elmúlhatnak - félvállról veszik, és későn fordulnak orvoshoz, későn hívnak mentőt. Sajnos azt is hallottuk már, hogy a kórházban nem ismerték fel a tüneteket, és hazaengedték volna a beteget, de mire a hírrel visszatértek hozzá a kórterembe, kómába esett a páciens, és már nem lehetett megmenteni, a szervei fokozatosan leálltak. Tehát fontos, hogyha a tünetek fennállnak, soha ne zárjuk ki a stroke lehetőségét.

A stroke gyors felismerése - a tünetek

Először egy gyors tesztet szeretnénk megosztani veletek, amelyet a webmd.com orvosszakértői állítottak össze. Angolul a gyorsteszt neve F.A.S.T., ami azt jelenti, hogy gyors. A betűk pedig a következő szavakat jelölik.

F azaz Face, magyarul Arc: ellenőrizzük, hogy van-e bármi furcsaság a páciens arcával, ferde száj, vagy nem egyformán nyitott szem, lefittyenő szemhéj vagy ajak.

A azaz Arms, magyarul Karok: kérjük meg a beteget, hogy emelje fel a karját, és ellenőrizzük, hogy egyformán mozognak-e a kezek; illetve, hogy az egyik kar leesik-e, van-e egyoldali izomgyengeség.

S azaz Speech, magyarul Beszéd: Hallgassuk meg, hogyan beszél a páciens. Tiszta a beszéd, van összefüggés? Kérjük meg, hogy ismételjen el egy egyszerű mondatot, például Kék az ég vagy Zöld a fű, ha nem tudja elismételni, nagy a stroke esélye.

T azaz Time, magyarul Idő: ha a fent felsorolt legfontosabb tünetek közül valamelyik jellemző a betegre, vagy esetleg mindegyik, akkor haladéktalanul hívjuk a mentőket, hiszen innentől kezdve már minden csak azon múlik, hogy milyen gyorsan kerül a páciens szakértői kezekbe.

További tünetek:

- az éberségi szint csökkenése (álmosság, eszméletvesztés és kóma)
- a hallás és az ízérzékelés megváltozása, ügyetlenség
- zavartság, emlékezetkiesés
- nehéz nyelés
- írási és olvasási nehézség
- szédülés, a mozgás abnormális érzékelése
- a hólyag és a belek feletti kontroll hiánya
- egyensúlyvesztés, a koordináció hiánya
- izomgyengeség az arcban, a karon, vagy a lábon (általában csak az egyik oldalon)
- zsibbadás, vagy bizsergés a test egyik oldalán
- személyiségbeli, hangulati és érzelmi változások
- látászavar, kettős látás, vagy a látás elvesztése
- érzékelési változások: fájdalom, nyomás, hőmérséklet érzékelésének megváltozása
- beszédzavar, vagy mások beszédének nehezebb értelmezése

Forrás: webmd.com, vital.hu, webbeteg.hu infromációi alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...