2018.04.11. 12:18:04 13492 359

Spórolj, mint egy egyedülálló anya!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha valakinek, akkor egy egyedülálló anyának muszáj spórolnia, és a költségvetését nagyon alaposan meg kell terveznie. Rebecca Lake, a The Balance online magazin egyik szerzője ilyen cipőben jár, és megosztja velünk életmentő tippjeit.

Malacpersely, spórolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Malacpersely, spórolás

De nemcsak akkor okulhatsz ezekből a tippekből, ha egyedülálló anya vagy, hanem akkor is, ha a pénzügyeid most kihívást jelentenek a számodra. Fontos, hogy legyen egy jó költségvetésed, így láss hozzá!

1. Kezdd a bevételeid számbavételével

Gyakorlatilag két számmal kell tisztában lenned, a teljes bevételeddel és teljes kiadásoddal. Általában a bevételekkel nincs is gond, mert maximum a fizetéseddel, a családi pótlékkal és, ha még jár, a GYED-del, GYES-sel kell számolni. Ha van esetleg bármilyen másodállásod, azt se felejtsd ki.

2. Jöhetnek a kiadások!

A legjobb, ha ezt két részre osztod: alap kiadások és extrák. Gondold át, hogy mi az, ami nélkül nem tudnál meglenni, és amit muszáj fizetni. Valószínűleg ezek szerepelni fognak a listádon:

  • Rezsi költségek
  • Utazási költségek (bérlet/benzin)
  • Telefon, internet számla
  • Hiteltörlesztés
  • Biztosítás
  • Tisztító és tisztálkodószerek
  • Élelmiszerek
  • Gyerekkel kapcsolatos költségek (pelenka, étkezés, gyógyszer, ruházkodás stb.)
  • Megtakarítás

Igen, érdemes az alap költségek közé számítani a megtakarítást is, így a bevételeidből rögtön levonhatod azt az összeget, amit félreteszel. Ha egyedülálló anya vagy, akkor biztonsági tartalék nélkül nehéz lenne boldogulni, ezt semmiképpen ne hagyd ki. Ha havonta csak pár ezer forintot tudsz erre szánni, akkor annyi, de valamennyi tartalékod legyen, még ezek a kis összegek is összeadódnak!

Ezután az extra kiadásokat is vedd górcső alá. Ide fog tartozni a ruházkodás, az utazás, a szórakozás és ami még az állandó költségeken kívül fel szokott nálad merülni.

Ha ezzel megvagy, akkor a bevételek és kiadások összesítése után kapni fogsz egy számot, ami jó, ha pozitív. Amennyiben 0 vagy negatív, akkor ki kell okoskodnod valamit a költségeid csökkentésére. Eltolni valaminek a vásárlását, vagy többször főzni olcsóbb ételeket. Főként az extrákból tudsz majd faragni.

A legjobb, ha egy excel táblázatban vezeted ezeket, havi szinten, és készítesz negyedéves, éves összesítőket is.

3. Nézd át, min lehetne még spórolni!

Váljon a szokásoddá a spórolás! Egy csomó dolgot például meg lehet használtan is vásárolni, sőt, a gyerekeknek kifejezetten érdemes is, főleg, amikor még gyorsan nőnek! Így semmiből nem lesz hiány, de a bolti ár töredékéért szerezheted be a ruhákat, cipőket, játékokat.

Vadászd a kuponokat, leárazásokat, akciós árú termékeket a boltban, de amire igazából nincs szükséged azt kedvezményes áron se vedd meg!

A nem romlandó termékeket nagyobb kiszerelésben vásárold meg, de figyelj arra, hogy ne használj belőle többet, mint egyébként tennéd!

Használd ki a törzsvásárlói kártyák által nyújtott akciókat!

Vásárolj ritkábban! Ha nem mész annyiszor boltba, sokkal kevesebb felesleges holmi landolhat a kosaradban.

Írj listát, és ragaszkodj hozzá! Mielőtt elmész vásárolni, tájékozódj: az éppen szükségessé vált holmikat hol éri meg a leginkább beszerezni. Érdemes messzebb utaznod a vásárlásért? Vagy az útiköltség és az elpazarolt idő miatt nem is éri meg igazán... - gondold át ezt is.

Tartsd magad a költségvetéshez!

Forrás: thebalance.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...