2020.04.15. 17:59:08 10974 360

Rózsa metszés a csodás kertért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vannak kitörölhetetlen klasszikusok, amik sosem mennek ki a divatból és mindig sikerhez vezetnek. Ilyen például a női gardrób darabjaként kötelezően szerepeltetett „kis fekete”, vagy kertünk legszebb ékesítőjeként a rózsa. Mivel a kis fekete ruha karantén szabadságát tölti a vállfán, foglalkozzunk ezúttal inkább a rózsákkal!

Rózsametszés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rózsametszés

A rózsa időtlen idők óta a szerelem jelképe, ám még ettől vonatkoztatva is csodálatos virág. Illata kellemes, jellegzetes, megjelenése elegáns és finom. A gondozása azonban nem olyan egyszerű, mint a gyönyörködés, így, ha arra vágyunk, hogy a kertünk rózsaillatban pompázzon és növényünk virágba boruljon, fontos tájékozódnunk a metszésről is.

Eljött a metszés ideje!

Nagyon fontos, hogy akkor álljunk neki visszavágni a rózsáinkat, mikor a tavaszi nagyobb fagyok már elmúltak, és nem várható komolyabb lehűlés. Tájékozódjunk az időjárás előrejelzésből, és ha bizonytalanok vagyunk a fagyokat illetően, inkább várjunk még a megfelelő idő beálltára. Azért ne halogassuk túl soká, hiszen, ha kifutunk a tavaszból, másodnyílásra már nem igen számíthatunk majd.

Sérülésmentesen, éles, tiszta eszközökkel

A rózsát nem nyiszatolhatjuk – gondoskodjunk tehát éles szerszámról, megfelelő minőségű metszőollóról. Ellenkező esetben a növény sérül a vágás során. Ha beszereztük vagy megéleztük a metszőollót nekiláthatunk a munkának. Magunk védelmében pedig hosszabb szárú kesztyűvel is szerelkezzünk fel – hiszen nincsen rózsa tövis nélkül.

A metszés helyes módja

Az éles, széles szerszámmal, a kifelé nővő bimbó fölött kb. fél centivel vágjunk szárat. Mindig ferdén vágjuk, sose merőlegesen tartsuk az ollót a növényre. Ez azért fontos, mert ha nem ferdén metszünk, a vágás helyén összegyűlő vízben elszaporodhatnak a kórokozók és ez a növényünk pusztulásához vezethet.

Fiatalítás és bokrosítás

Mikor már csak néhány erősebb hajtás van a rózsáinkon, érdemes ezeket jobban visszavágnunk. Ennek köszönhetően később újra bokrosan nő majd, ismét erőre kap.

Fajta specifikus metszés

Az általánosan érvényes szabályokon felül, fajtánként eltérő támpontokra is oda kell figyelnünk. A különböző csoportba tartozó rózsákat mind egy kicsit másként kell metszenünk.

Virágágyási- és tearózsák

Ezeket a példányokat 15-20 cm hosszúra kell visszavágnunk, 3-5 hajtást hagyva. Mikor eljön a növény fiatalításának ideje, teljesen meg kell metszenünk. Gyakran virágzó fajta, sok örömünk lesz benne.

Bokorrózsák

Tavalyi hajtásokat egyharmadukig vágjuk vissza, ezen kívül teljesen távolítsuk el a túl gyenge, vagy idős hajtásokat is. Gyönyörű, életerős rózsabokor lesz a munkánk jutalma.

Kúszó rózsák

A hajtásokat ugyan csak picit kell megmetszenünk, ám a négy évnél idősebbeket le kell vágnunk. Lugasunk, befuttatott kerítésünk így pompázik majd teljes rózsa-árban.

És hogy miért csináljuk mindezt?

A rózsametszéssel elősegítjük az új hajtások, virágok növekedését, eltávolítjuk az elhalt ágakat, melyek csak csúnyítják az összképet esetleg fölösleges tápanyagot, energiát vesznek el a növénytől. Az elhalt részek ráadásul táptalajként szolgálhatnak a kórokozóknak is. Az optimális légáramlás megteremtése szintén lényeges. Ritkítást követően a növény körül az levegő jobban átjár.

Nem kevésbé fontos, hogy a rózsánk lényege az esztétika. A metszéssel adhatunk megfelelő alakzatot kertünk csodáinak.

Forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...