2017.03.15. 18:55:08 10655 308

Rendelnél Kínából? Megmutatjuk, mire figyelj
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Néhány évvel ezelőtt egy nemzetközi kereskedelmi cég vezetője arról beszélt, hogy a kereskedői szerep idejétmúlt, hiszen ma a fogyasztók már egyre gyakrabban közvetlenül a gyártótól vásárolnak. Így elolvad ez a haszon, vásárlóként jobb árat kaphatsz. Nem véletlenül van egyre több oldal, ahol számtalan gyártótól vásárolhatsz - közvetlenül Kínából.

Az online vásárlás egyre biztonságosabb. - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Az online vásárlás egyre biztonságosabb.

Mely oldalak ezek?

A legismertebb az alibaba.com, ott van az aliexpress.com, én személy szerint a Wishről szoktam rendelni. Na és persze kihagyhatatlan az Ebay, ahol nem csak mások használt dolgait vehetjük meg, számtalan gyártó kínálja portékáit.

Hogy lehet ennyire olcsó?

Nos, nagyon egyszerű, a képletből kihagyjuk a kereskedők által rárakott árrést. Azt azonban ne felejtsd el, hogy a kereskedő nem 1-2 darabot vesz egy-egy termékből, hanem egyszerre több százat, ezret, ezáltal ő sokkal jobb áron kapja meg ugyanazt. Viszont mivel ilyenkor nem a gyártóval kötöd közvetlenül a szerződést, a kereskedőnek kell helyt állnia a garanciális ügyintézés során, ő vállalja a gyári hibás termékek cseréjét.

Szóval még mielőtt a kereskedőket szidod, gondolj arra, mennyivel egyszerűbb egy garanciális ügyintézés magyarul, egy olyan ügyintézővel, akit fel is tudsz hívni. Kínai eladóval csak az elektronikus kapcsolattartás marad, az eltérő időzóna miatt általában 1 nappal későbbi válaszokkal. Szerencsétlen esetben érthetelen angolsággal megfogalmazott levelekkel...

A legfontosabb tényező a képletben a csomagküldés. A kínai gazdaság azért pörög ennyire, mert elképesztő mennyiségben gyártanak olcsó termékeket. Ahhoz, hogy ez az árelőny megmaradhasson a világ többi részén, a kínai postát elképesztő arányban támogatja a kormány. Ezt úgy képzeld el, hogy esetenként olcsóbb Kínából elküldeni egy fél kiló alatti csomagot, mint nálunk az országon belül egy ajánlott levelet.

Hogyan kerüld el a problémákat?

Bármelyik oldalon is vásárolsz, mindegyiken megtalálod adott eladó termékeinek értékeléseit, ezt mindig olvasd el. Ezek többnyire angolul vannak, ha nem beszéled a nyelvet, a Google fordítóra rábízhatod magad. Mindig nézd meg, mielőtt rányomsz a vásárlás gombra!

Ne közvetlenül utalj!

Használj köztes szolgáltatást, én például a Paypalt használom. Regisztrálj egy fiókot, és máris nem kell megadnod a bankkártyád adatait. Sokkal biztonságosabb így, nem csak az adataidat tekintve. Ha egy ekkora szolgáltató “áll mögötted”, az eladó is jobban oda fog figyelni rád. Például nekem volt egy termékem, ami nem érkezett meg, szállítási költséggel együtt kaptam vissza az árát. Igaz, egy ideig náluk parkolt a pénzem...

Apró trükk, hogy sok oldalon például nem jelenik meg a Paypal-fizetés opció, amíg át nem állítod az árakat forintról euróra vagy dollárra.

Olcsó húsnak...

Sajnos igaz itt is. Ami gyanúsan olcsó, az olyan is. Ne felejtsd, Kínában gyakorlatilag ismeretlen a márkavédelem, ha egy ismert és jó nevű márka termékét látod tizedáron, akkor az hamis. És nem is fogja tudni azt, amit elvársz tőle, sok esetben használhatatlan lesz. Én vettem egy nagyon-nagyon olcsó akciókamerát, ami azóta a szekrényben áll, hiszen hiányzik belőle a rázkódásvédelem, így használhatatlan képeket készít. Úgy is mondhatnám, hogy vettem egy drága műanyag papírnehezéket.

Rendelj bátran!

Végezetül a legfontosabb, a termékeidet általában nagyon gyorsan, általában már másnap feladják, de a vásárlás során tájékoztatásul kapott határidő általában helyes, minimum 1 hónappal számolhatsz! Tehát ha hétvégére szeretnél születésnapi ajándékot, ne itt keress!

Az eladók általában készségesek, bármilyen minőségi kifogásod van, írj! Ha nem érkezik meg a terméked, írj! Ha nem válaszolna (velem még nem fordult elő ilyen), lehetőséged van az oldal üzemeltetőinek (pl. Wish, Ebay) bevonására, nem hiszem, hogy egyetlen eladó is kockáztatná a kitiltást egy hibás termék miatt.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...