2016.10.10. 10:06:54 10509 298

Problémás a vízszámla - Mit tegyünk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mint minden szolgáltatónál, úgy a víz esetén is gyakran előforduló probléma a nem megfelelő számla. Természetesen a probléma orvoslására van lehetőség az üzletszabályzatok alapján, azonban van jogszabályi háttér is, ami már az üzletszabályzatok elkészítésénél köti a szolgáltatók kezét. A 58/2013. Kormányrendelet szabályozza ennek szabályait. Igyekeztünk cikkünkben jelen jogszabály tartalmát érthetően összefoglalni.

Csöpögős csap - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csöpögős csap

Ha a felhasználó a számla tartalmát vitatja, a víziközmű-szolgáltatónál kifogást emelhet. A kifogás bejelentésének a számla kiegyenlítésére akkor van halasztó hatálya, ha azt a lakossági felhasználó a fizetési határidő lejártát megelőzően közölte. Szintén feltétel, hogy a számlán feltüntetett mennyiség alapján számított havi fogyasztás az előző 12 hónap havi átlagfogyasztásának kétszeresét meghaladja.

A víziközmű-szolgáltató köteles a kifogást megvizsgálni, és a kifogás közlésétől számított 15 napon belül álláspontjáról a felhasználót írásban értesíteni. Ha a felhasználót a kifogás alapján visszatérítés illeti meg, összeget a víziközmű-szolgáltató a felhasználó technikai számláján jóváírja és a jóváírt összeggel a soron következő számla vagy számlák összegét csökkenti.

Fontos tisztában lennünk vele, hogyha a megtérítendő összeg az 5000 forintot meghaladja, kérésünkre a visszatérítendő összeget a víziközmű-szolgáltató a visszatérítési igény elismerését vagy megállapítását követő 8 napon belül készpénz kifizetéssel vagy a jogosult által meghatározott fizetési számlára történő átutalással teljesíti. Ugyanakkor, ha elutasítják 8 napon belül nekünk is be kell fizetnünk az összeget.

Bizonyos törvény által nevesített esetekben (Pl. ideiglenes vízhálózati felhasználás esetén) vagy a víziközmű-szolgáltató érdekkörében felmerült egyéb okból elmaradt számlázás esetén a szolgáltatási díjat utólag kötelesek lehetünk kifizetni. Ilyenkor az elmaradt számlázás időtartamával azonos időn belül, egyenlő részletekben tudjuk kiegyenlíteni a tartozást.

Ez esetben késedelmi kamat nem számítható fel. Tehát ha elmaradt a számlázás, akkor azt utólag tudják még követelni tőlünk. Fontos, hogy a követelésnek természetesen gátat szab az 5 éves polgárjogi elévülés, tehát ennél régebbi követelés esetén bátran hivatkozzunk az elévülésre.

Mint minden jogszerűtlen követelés esetén, víztartozásnál is érvényesítsük jogainkat. Túlzó számla esetén éljünk kifogással, különös tekintettel arra, ha utólag számláznak ki valamilyen tételt, több évvel később. Hivatkozásuknak járjunk utána, hogy a 58/2013. Kormányrendelet vagy a 2011. évi CCIX. törvény a víziközmű-szolgáltatás alapján jogszerű-e?

dr. Fodor Ádám

Forrás: D.A.S

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?