2016.10.10. 10:06:54 9563 296

Problémás a vízszámla - Mit tegyünk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mint minden szolgáltatónál, úgy a víz esetén is gyakran előforduló probléma a nem megfelelő számla. Természetesen a probléma orvoslására van lehetőség az üzletszabályzatok alapján, azonban van jogszabályi háttér is, ami már az üzletszabályzatok elkészítésénél köti a szolgáltatók kezét. A 58/2013. Kormányrendelet szabályozza ennek szabályait. Igyekeztünk cikkünkben jelen jogszabály tartalmát érthetően összefoglalni.

Csöpögős csap - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csöpögős csap

Ha a felhasználó a számla tartalmát vitatja, a víziközmű-szolgáltatónál kifogást emelhet. A kifogás bejelentésének a számla kiegyenlítésére akkor van halasztó hatálya, ha azt a lakossági felhasználó a fizetési határidő lejártát megelőzően közölte. Szintén feltétel, hogy a számlán feltüntetett mennyiség alapján számított havi fogyasztás az előző 12 hónap havi átlagfogyasztásának kétszeresét meghaladja.

A víziközmű-szolgáltató köteles a kifogást megvizsgálni, és a kifogás közlésétől számított 15 napon belül álláspontjáról a felhasználót írásban értesíteni. Ha a felhasználót a kifogás alapján visszatérítés illeti meg, összeget a víziközmű-szolgáltató a felhasználó technikai számláján jóváírja és a jóváírt összeggel a soron következő számla vagy számlák összegét csökkenti.

Fontos tisztában lennünk vele, hogyha a megtérítendő összeg az 5000 forintot meghaladja, kérésünkre a visszatérítendő összeget a víziközmű-szolgáltató a visszatérítési igény elismerését vagy megállapítását követő 8 napon belül készpénz kifizetéssel vagy a jogosult által meghatározott fizetési számlára történő átutalással teljesíti. Ugyanakkor, ha elutasítják 8 napon belül nekünk is be kell fizetnünk az összeget.

Bizonyos törvény által nevesített esetekben (Pl. ideiglenes vízhálózati felhasználás esetén) vagy a víziközmű-szolgáltató érdekkörében felmerült egyéb okból elmaradt számlázás esetén a szolgáltatási díjat utólag kötelesek lehetünk kifizetni. Ilyenkor az elmaradt számlázás időtartamával azonos időn belül, egyenlő részletekben tudjuk kiegyenlíteni a tartozást.

Ez esetben késedelmi kamat nem számítható fel. Tehát ha elmaradt a számlázás, akkor azt utólag tudják még követelni tőlünk. Fontos, hogy a követelésnek természetesen gátat szab az 5 éves polgárjogi elévülés, tehát ennél régebbi követelés esetén bátran hivatkozzunk az elévülésre.

Mint minden jogszerűtlen követelés esetén, víztartozásnál is érvényesítsük jogainkat. Túlzó számla esetén éljünk kifogással, különös tekintettel arra, ha utólag számláznak ki valamilyen tételt, több évvel később. Hivatkozásuknak járjunk utána, hogy a 58/2013. Kormányrendelet vagy a 2011. évi CCIX. törvény a víziközmű-szolgáltatás alapján jogszerű-e?

dr. Fodor Ádám

Forrás: D.A.S

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.

Nem bírsz leállni a befőzéssel? – Készíts hagymalekvárt!

A nyár vitathatatlanul a lekvárok, befőttek, savanyúságok, vagyis az ízek télire történő elmentésének időszaka. Már nálad is sorban állnak a kamrapolcon házi készítésű finomságok, de úgy érzed, még hiányzik valami, a lenti recepttel bővítheted a repertoárt. Készíts hagymalekvárt!

Ízletes mikróban készült ételek

Tény, hogy vízben főzve sokkal autentikusabb élményt nyújthat egy étel ízvilága. Talán ezért is ódzkodnak tőle oly sokan, hogy mikróban készítsék el a vacsorájukat. Azonban vannak olyan fogások, amelyeket, ha a szükség úgy kívánja bátran elkészíthetünk mikróban is. Válogatásunk ételei nemcsak gyorsan elkészíthetők, hanem az ízük is kifogástalan! Szerintünk érdemes kipróbálni őket!