2015.03.07. 13:00:00 10490 300

Pemetefű - gyógynövény, cukorka alap és még sokkal több
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha azt halljuk, hogy pemetefű, biztos, hogy mindenkinek az apró, fekete cukorka jut eszébe. A növényből készült, mézzel édesített cukor remek volt köhögés, letapadt nyák és egy kis megfázás ellen is. Ám használják még ezt a növényt napjainkban? Létezik más formában, mint a cukorka? Jó a köhögésen kívül másra is? Természetesen!

Pemetefű | Fotó: it.wikipedia.org - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pemetefű | Fotó: it.wikipedia.org

A gyógynövény begyűjtése

Legelőkön, parlagokon, utak mentén, töltéseken él ez az ajakosvirágúak családjába tartozó, virágaiból gömbös örvet képező, évelő növény.

A pemetefű felső, virágos hajtása május, június környékén gyűjthető. Viszont az elvirágzott példányokat inkább hagyjuk, gyógyászati haszna már nincs.

A pemetefű hatóanyagai

Tartalmaz többek között flavonoidokat, illóolajat, marrubiit (diterpén keserűanyagot).

Miként használd, ha nem a cukorkát választod?

Tinktúraként, gyógyteaként a növény fent már említett, felső, virágos hajtása a jó. A forró italt így készítheted el: kb. 3 dl vizet forralj fel, ezzel forrázd le az 1-2 teáskanálnyi, előzőleg összevágott növényt. 10 percig hagyd állni, szűrd le és kortyolgasd.

Kicsit más jellegű hasznosítása, de ez sem elhanyagolható: keserű likőrök alapanyagaként is ismerős lehet.

Mire használhatod a gyógynövényt, ha már nem köhögsz?

A pemetefű cukorka és a gyógytea is főként a megfázásos, hurutos köhögéssel járó betegségek esetén jó. Ezen felül külsőleg gennyes, nehezen gyógyuló, fekélyes sebekre ajánlott. De epebántalmak, epepangás esetén is használható, illetve az epekiválasztás zavarai esetén epehajtóként is gyógymód lehet. Az emésztőmirigyeket serkentheti.

A benne lévő marrubiinak köszönhetően segíti az emésztést, anyagcsere-fokozó, illetve pozitív hatással lehet az étvágyunkra is.

Amit érdemes és fontos tudni a pemetefűről

Gyermeküket váró, illetve szoptató anyukáknak nem ajánlott a fogyasztása. De gyomor- és nyombélfekélyben szenvedők is kerüljék. Használata előtt mindenképp kérd ki orvosod, gyógyszerészed, „biopatikusod” tanácsát, véleményét.

Forrás: hazipatika.hu, wikipedia.org, 50plusz.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!