2016.06.06. 16:31:19 16872 338

Paprika egyszeregy – a palántázástól a szedésig
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A paprika hazánk egyik legfontosabb és legnagyobb mennyiségben termelt növénye, bár termesztése nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé. Gondos ápolással, körültekintéssel azonban meghálálja a törődést, ezért érdemes palántázni.

Paprika szeletek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paprika szeletek

Eredetileg Mexikóból származik, majd Amerika melegebb részein terjedt el és onnan honosították felmenőink Európába is. Ebből a hosszú útból is látszik, a paprika egyértelműen a meleget kedveli, a fagyot pedig rövid ideig sem viseli el, így a palánták kiültetése májusi közepi-végi feladat. A meleg mellett a fény is nagyon fontos. Napi kb. 12 óra napsütéssel érzi leginkább jól magát a paprika, így napos fekvésű parcellát válasszunk neki.

Rákészülés - az ültetés előtt

Nagy tápanyag igényű növény lévén a trágyázás elengedhetetlen a kiültetés előtt, ha dús és ízletes termést szeretnénk. Legjobb, ha hamar gondolunk az ültetésre és mélyen felássuk a területet, nitrogén tartalmú trágyával előkészítjük a földet. Palántákat mindig megbízható helyről válasszunk, mert a paprika hajlamos a fertőzésekre és törekedjünk az edzett, tápkockás palánták beszerzésére, mert ezektől hamarabb számíthatunk termésre. A paprika egyéves növény, ne ültessük két egymást követő évben ugyanarra a területre.

A kezdet - ültetés

Figyeljünk rá, hogy legalább 40 x 40 centis sor és tőtávolságot hagyjuk, ez az ideális a paprika növekedéséhez. Azonban mivel sokszor a palánta nem életképes, érdemes kettesével ültetni a töveket, így ha az egyik kipusztulna a másikból még lehet termő növényünk. A sziklevél magasságáig ültessük, ennél mélyebbre nem szükséges. Homokos talajban a tápanyag ellátásra, agyagos talajban a megfelelő szellőzésre kell fokozottan odafigyelni és persze ne felejtsük el alaposan megöntözni ültetés után, egészen addig, amíg a föld iszapossá nem válik a paprika töve körül.

Nyári munkák – az ültetés után

A legfontosabb nyári teendőnk paprika termesztéskor az öntözés. Nagy vízigénye van, heti öntözést igényel, nagy mennyiségben, esőszerű vagy barázdás öntözéssel. Ezen kívül két nagyon fontos teendőnk van még, ahhoz, hogy szép egészséges paprikákat nevelhessünk: A tápanyag utánpótlás és a gyomirtás. A tápanyag utánpótlást, -úgynevezett fejtrágyázást- növekedési időszakban végezzük, trágyával, műtrágyával, de akár tápoldatokkal is. Ha ezt következetesen végezzük még akár augusztus közepén is friss termést szedhetünk a tövekről. A növény nem viseli jól a gyomok társaságát, rendszeresen kapálni kell. Ezzel viszont kétszeresen is jót teszünk, hiszen a földet nem hagyjuk kicserepesedni és a talaj lazítással lehetővé tesszük a megfelelő oxigén felvételt is.

A munka gyümölcse

Minden szempontból kicsit kényes paprikánk igényeit kielégítve a jutalom sem marad el: a tövek folyamatosan virágoznak és folyamatosan szedhetővé vállnak C-vitaminban gazdag terméseik. Akkor szedjük le, amikor a paprikák elérik a fajtájukra jellemző alakot, faluk kemény, vastag húsú, a héjuk pedig fényes. A piros típusoknál a megfelelő szín teljes elérését is érdemes bevárni. Amikor a bogyók félig éretten kerülnek leszedésre, a húsuk még vékony, gyorsan fonnyadnak és kevésbé ízletesek, érdemes türelmesnek lenni!

Cikkajánló: Paradicsom a palántázástól a szedésig

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?