2021.05.28. 14:32:51 8947 242

Palánta kiültetés: ha így csinálod, jól csinálod!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Eljött az ideje a palánták kiültetésének. Ne feledd, ha most jól csinálod, néhány hónap múlva vár a betakarítás! A következő tippekkel nem lőhetsz mellé!

Saláta palánta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Saláta palánta

Minden a palántázással kezdődik, ezért május végén, június elején igen fontos teendők várnak ránk.

Készítsük elő a talajt!

Mielőtt kiültetnénk a kis növényeket, fontos, hogy a befogadó közeg megfelelően rendelkezésre álljon. Ha igazán ügyesek voltunk, ősszel már felástuk az ágyást és a trágyázást is elvégeztük, ezzel maximalizálva a tavaszi termékenységet. Egy frissítő ásás most is szóba jöhet óvatosan egy kis komposztot, műtrágyát is forgathatunk a földbe, majd gereblyézzük át az egészet, hogy ne maradjanak nagy, összeállt rögök.

A megfelelő palántákat a megfelelő helyre

Ha nem mi magunk neveltünk magról, akkor palántavásárláskor kell nagyon körültekintőnek lennünk. Egészséges, fejlett, szép és ép példányokat válasszunk, hiszen ezek sokkal nagyobb eséllyel maradnak meg és kezdenek fejlődni. A helyet pedig növényspecifikusan válasszuk ki: fényigénytől, víz- és tápanyagigénytől függően. Tehát nem hatékony megoldás mindent egy kertrészbe ültetni, ha más lehetőségünk nincs, akkor inkább neveljünk olyan növényeket, amelyeknek a kiválasztott parcellák adottságai megfelelőek. Tápanyagigényes növény például nem fog szépen növekedni kietlen talajon, a félárnyékot kedvelő pedig könnyen kiéghet a tűző napon.

Vizet is csak igény szerint adjunk nekik

Míg a zöldségek palántáit kénytelenek vagyunk rendszeresen ellátni bőséges folyadékkal azért, hogy szépen növekedjenek, a fűszernövényeknek kimondottan árthat a túllocsolás. Nézzünk utána egyes palántáink vízigényének, és olyanokat ültessünk egymás szomszédságába, amelyeknek nagyjából hasonló az öntözésük.

Baj lehet a hirtelen hidegből!

Egyelőre nincsen meleg tavaszunk, és a nyár első napjaira sem ígérkezik stabil kánikula. Palántáink eddig védett helyen voltak, így most fokozatosan kell hozzászoktatni őket a kinti hőmérséklethez, különösen az éjszakai hideghez. Néhány napon át pihentessük a növényeket védett helyen a szabadban, és csak ezt követően ültessük ki őket végleges helyükre. Ha pedig újra 1-2 fokra vagy az alá csökkenne a talajmenti hőmérséklet, éjszakára fordítsunk rájuk agyagcserepet, így védve őket a fagykártól.

Forrás: balintgazda

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?