2014.11.04. 08:00:00 8537 80

Orvosság, nem csak embernek - az illatos kamilla
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Réges-rég, a nem is olyan távoli múltban, a mindenféle szemcseppek, laborokban kevert csodaszerek, kenceficék előtt létezett egy gyógynövény, ami apró virágaival, bársonyos illatával mindenkit levett a lábáról. A kamilla igazi csodadoktor: a fáradt szemre borogatás, a gyulladásra gyógyító pakolás, de nátha, megfázás ellen inhalálhatunk is vele. Gyógyteaként kortyolhatjuk mindenféle nyavalyára. Sőt, szőke tincseink is szebben csillognak tőle.

Kamilla: gyógynövény, gyógytea | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kamilla: gyógynövény, gyógytea | Fotó: 123rf.com

Nincs ember, aki ne ismerné a kamillát, vagy más nevén az orvosi székfűt. Erdőn, mezőn járva jellegzetes illatával csábít egy nagy adag begyűjtésére, otthon megszárítva virága teaként, főzetként, fürdővízként szinte minden bajra orvosság, kívül, belül.

Kamilla külsőleg

Kevesen vannak, akiknek kimaradt az életéből a kötőhártya-, vagy valamilyen szemgyulladás. Ilyenkor mindig egy nagy bögre kamillatea készül, és az abba mártogatott vattapamaccsal nyugtathatjuk gyulladt szemünket. De ugyanígy járhatunk el, ha viszkető, esetleg nedvedző bőrkiütéseket szeretnénk gyógyítani. E hatás oka, hogy a kamilla a fertőzés megszüntetését elősegítő antibakteriális összetevőket tartalmaz.

Nem túl előnyös tulajdonság, hogy önmagában alkalmazva eláztatná a sebet, így érdemes olyan gyógynövénnyel, anyaggal keverni, amelynek sebösszehúzó hatása van, illetve cserzőanyagot is tartalmaznak.

Szépülj kamillával!

Ha szeretnéd, hogy szőke hajad természetesen csillogjon, a belőle készült gyógynövényes főzettel való hajmosás számodra megfelelő megoldás lesz. Sőt, alkalmazható még arclemosóként is (hetente egy alkalommal), hogy még üdébb és frissebb legyen tőle a bőrünk.

A kamillából készült testápolók segítenek eltüntetni a bőr szárazságát, a tusfürdők, szappanok még bársonyosabbá és illatosabbá varázsolják azt.

Nyugtató gyógynövény

Enyhe nyugtató hatásának köszönhetően nyugtalan lelkiállapotunkat, stressztől borús lelkivilágunkat megnyugtatja, lecsillapítja. Ellazítja testünket és ezáltal álmunk is békésebb lehet. A levendula is hasonló tulajdonságokkal bír.

Ha elönt minket a méreg, érdemes egy nagy bögre kamillatea felhörpintésével nyugtatni magunkat. A belőle készült tusfürdők, szappanok, fürdősók szintén nyugtató hatással bírnak. Emellett bőrünk is hálás lesz érte.

Herbatea belsőleg

Ha azt mondom, ez a gyógynövény mindenre jó, azért az túlzás. De az, hogy majdnem mindenre, már korántsem. Gyulladáscsökkentő hatása belsőleg is alkalmazható, akárcsak fertőtlenítő, görcsoldó tulajdonsága. Olyan testi bajok enyhítésekor tehet jó szolgálatot, mint a puffadás, a menstruációs görcsök és zavarok, gyomorhurut és/vagy gyomorbántalmak, mellékhere-gyulladás, láz-, fog-, sebfájás.

Kamillás öblögetéssel a száj- és a fogíny gyulladásait, megbetegedéseit is enyhítheti.

Ha rendszeresen fogyasztjuk, segíthet a gyomorpanaszok, bélgyulladás, rosszullét és hányinger megszüntetésében.

Akár a legapróbbaknak is

Mivel természetes, így nagy előnye, hogy kisbabák számára is alkalmazható, főként hasfájás esetén lehet hatásos. Ám a fogzás nehéz időszakát is könnyebb elviselni a kamilla segítségével.

A gyerkőcöknek sem egyszerű az élet, őket is érik stresszes helyzetek, ám biztató, hogy a kamilla számukra is alkalmazható nyugtatószerként

Tudtad? A kamillától a kerted is szebb lehet!

Hát, az angolok már tudják. A szigetország kertészetei máig alkalmazzák ezt a gyógynövényt, mivel elriasztja a bogarakat. Illetve a kamilla köré ültetett növények szebbek, egészségesebbek tőle.

Forrás: mariatrebenpatikaja.hu, nepgyogyaszat.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.